В кухнята на моето семейство

15
Добави коментар
Iskaredril
Iskaredril

За фалафела ми припомни една съфорумка (Angelviolet, благодаря), която заговори за нахутени кюфтенца. Сетих се, че отдавна се каня да направя и се разрових за рецептата в любимата книга за традиционното еврейско готвене (The Complete Guide to Traditional Jewish Cooking). Толкова ми трябваше, метнах се в 12 вечерта да кисна сух нахут. Добре, че тази рецепта иска  зърната да престоят поне 1 нощ, че иначе като нищо щях да запържа фалафелчета по никое време. Е, това спаси сънят ми, но не и стомахът ми от преяждане на другия ден. Смелих аз сухия, напоен нахут (да не забравя да кажа, че е задължително да се ползва сух нахут, а не такъв от консерва – познавачите казват, че ако се прави с нахут от консерва не е никакъв фалафел) и почнах да добавям подправките. Такова страхотно опияняващо ухание се разнесе, че притичах набърза ръка до хладилника да мушна една филийка, за да не нападна суровата смес. Като стана дума за подправките, намирането на пресен кориандър се оказа доста трудна задача. Добре че на пазара намерих един дядо Митко, чиято сергия беше същинска градина от зелени снопчета билки. Но и да не сложите кориандър, не е трагично.

Направих и един сос Тахини, защото какво е фалафел без този традиционен за Израел сос, който се хапва почти с всичко

Продукти за фалафела:

250 гр (1 1/3 ч.ч ) сух нахут

1 литър вода

3-4 с.л булгур

1 голям или 2 малки глави лук нарязани на ситно – ползвах 2 малки

5 силидки чесън, смачкани

5 с.л. ситно нарязан магданоз

5 с.л ситно нарязани листа пресен кориандър

3 с.л. смлян кимион – сложих 1 ч.л

1 с.л. смлени зърна кориандър

1 ч.л. бакпулвер

1 ч.л. сол или на вкус

щипка до ¼ ч.л черен пипер – сложих ¼ ч.л

щипка до ¼ ч.л лют червен пипер – аз не сложих

опционално: 1 ч.л. къри със щипка кардамонови зърна – аз не сложих

3-4 с.л. брашно от нахут или пълнозърнесто брашно или трохи пълнозърнест хляб – сложих 3 с.л. типово брашно

олио за пържене, достатъчно да покрие фалафелите

Приготовление:

Зърната сух нахут се накисват във водата и се оставят да преседят 1 нощ. След това изцеждате добре и смилате в кухненския блендер.

В дълбока купа се поставят смлените зърна нахут, булгурът, лукът, чесънът, бакпулверът, подправките. Смесват се добре и сместа се оставя да почине около 45 минути. След това добавете брашното и ако сместа е станала прекалено гъста може да добавите малко вода.

С мокра лъжица и мокри ръце оформете малки топчета, като загребвате пълна с връх лъжица. Трябва да се получат 12-18 топчета. Аз ги направих малко по-малки и станаха към 30 тина.

След като оформите фалафелите, ги оставих да починат отново за около 30 минути и така запазиха формата си по-добре и бяха по-лесни за пържене после

В тигана се загрява олиото, така че кубче хляб да покафенее за 45 секунди. Слагате първата партида фалафели и леко намалявате котлона. Не слагайте следващата партида, преди да извадите всички готови фалафели. След това засилете отново котлона при слагането и го намалете леко след 10 тина секунди.

Извадете върху кухненска хартия и оставете да попие излишната мазнина

Сервират се с арабски питки, хумус, салата и сос Тахини

Продукти за сос Тахини:

6 с.л. сусамов тахан

2 с.л вода

1 скилидка смачкан чесън

сокът на 1/3 лимон

сол на вкус

млка щипка смлени зърна кориандър

млка щипка смлян кимион

1 с.л зехтин за гарниране

Опционално:

Щипка къри и щипка лют червен пипер – аз не сложих

Приготовление:

Сусамовия тахан и смачкания чесън се разбъркват добре, прибавят се подправките и лимоновия сок. Бавно се добавя водата като се бърка напракъснато. Когато сместа стане хомогенна, сосът е готов. Сложете в подходящ съд и полейте отгоре със зехтина.

Полейте с него фалафелите и добър апетит.

Други публикации:

Таджин с нахут

Пиле с домати

Кугел със спанак, тиквички и пресен лук

Like this:

Like Зареждане…

Related