Ужас! 10-сантиметрови нилски хлебарки нападнаха Южна България!

1
Добави коментар
informiran365
informiran365

Нилски хлебарки плъзнаха в Южна България!

Проф. Янко Илиев от пловдивската токсикология разкри, че все повече пловдивчани се обръщат към специалисти след ухапване или полазване от нилска хлебарка, която не е типична за нашите географски ширини. Нилската хлебарка представлява непозната у нас стоножка, която достига на размери до 9-10 см. и е хищно насекомо, което се храни с малки рибки. Подобно на паяците, вкарват в жертвата си храносмилателни сокове и изсмукват от нея разтворените храни.

Пациенти на

Advertisement:

Advertisement:

токсикологията разказват, че са започнали да виждат все по-често от непознатите насекоми, а някои дори са били полазвани и ухапвани от тях. Нилските хлебарки могат да предизвикат остра алергична реакция след полазване или ухапване. Получава се неприятен, червен обрив, подобно на ухапванията от бял скорпион и черен паяк. Техни, нетипични за нашия климатичен пояс, популации също бяха забелязани преди няколко години, писаха колегите от БЛИЦ. 

Според специалисти, миграцията на непознати за сега у нас насекоми,

скорпиони, паяци и други буболечки, се дължи на резките климатични промени, които напоследък се наблюдават у нас. Нетипичните за България нилски хлебарки бяха забелязани в Ямбол, Пловдив и Свиленград. Освен тях, тази година на няколко пъти бяха подавани сигнали за популации на опасните тигрови комари, които също не са типични представители на умерения климатичен пояс, а по-скоро на тропическия. Очаква се и други непознати и нетипична за България видове да мигрират насам, заради рязката смяна на климата и нетипично високите температури у нас.