Играчки-как да си ги направим сами? | Bebok.eu – статии за бременността, раждането, майчинството, възпитанието и отглеждането…

8
Добави коментар
technomobile
technomobile

Има играчки, които не могат да се купят в никой магазин. Това са тези, които човек сам си прави. Обикновено те се изработват от обикновени вещи, които в повечето случаи се оказват непотребни като например някой стар картон или плат.

Подобни играчки се създават най-вече с фантазия и точно поради тази причина може би остават най-любими и запомнящи се за всички деца. Въпреки, че много хора смятат създаването на такива модели за трудно, си струва да се каже, че това съвсем не е така, стига да се спазват определени правила. В този материал предстои да разберем как точно могат да се направят играчки самостоятелно като същевременно разгледаме някои предложения, които с времето са доказали своите предимства пред играчките, които всеки може да си купи от магазина.

Първото предложение се прави от плат две отделни парчета се слагат едно върху друго и се зашиват в двата края. По този начин трябва да се образува дупка с ширина от 3.5 см. След което на детето може да се покаже как например една малка играчка, попадайки вътре изчезва, а след това се показва от другия край. Ако тази игра се хареса на детето могат да се направят и странични изходи, за да стане фокуса още по-интересен.

За другата игра е необходимо да се набавят няколко малки цветни боички и една малка пластмасова повърхност за основа. Целта е всеки палец да бъде облечен в нещо като дрешка, за да се имитира малко човече. По този начин е възможно разиграването на различни пиески с помощта на пръстите.

Друга една много интересна игра за детето е възможността да намери само своя подарък. Така например в една картонена кутия той може да се скрие по лист и да се залепи, за да не го види малчугана, а да се разтърси по-хубаво.

За детската игра голф ще са необходими кутия и топка. За да се получи ефекта в кутията трябва да се направи дупка, през която да минава топчето при удар. Естествено всичко това трябва да е съобразено с възрастта и височината на детето.

Една много интересна игра е също така даването на различни задачи, които да се изпълняват. За тази цел трябва един картон, който да се раздели на 12 правоъгълни части. Всяка от тях се оцветява и се надписва определена задача за детето, което то трябва да изпълни.

Друго интересно забавление за детето е завързването на играчка за конец, чиито два края се закачат за краищата на вратата. Задачата на детето е да достигне до любимата си играчка и да я улови.

Пластмасовите рибки или тези, направени от картон, също са една добра идея за забавление на детето. Може например да се пуснат във ваната и по този начин къпънето ще се превърне в истинско удоволствие.

Интересни са и игрите, които предполагат събиране на някаква колекция. Например на някои деца им е интересно да събират информация за това.

Днес на пазара има много игри, които да помогнат на децата да научат цветовете. Но най-ефектния метод може да се изготви самостоятелно. Нужно е да се изрежат няколко парчета от картон в квадратна форма, които се облепват със съответния цвят. Той може да е от някое списание, например и колкото по-сложен е, толкова по-ефектно ще бъде заучаването. Те трябва да се наредят от най-светлото до най-тъмното и с повтаряне на всички цветове детето несъмнено ще ги запомни.

Лабиринтът също ще се превърне в една от любимите игри, но разбира се става въпрос не за истински, а за направен от глина. Като за начало детето може просто да се разхожда с пръст в лабиринта, търсейки верния път за изход, а също така могат да се използват и детски колички или разни човечета от колекцията на момчето или момичето. Постепенно с времето е добре да се определят задачи, свързани с пътя, а те вече трябва да бъдат резултат от въображението на родителя.

Една изключително интересна игра е намирането на различни предмети от лист хартия. На лист A3 се рисуват различни предмети като постепенно те се наслагват едно върху друго, а задачата на детето е да открие еднаквите.

Обичта и отношението към дома е нещо, което трябва да се възпитава от ранна детска възраст, а за тази цел по-добро средство може би няма от играта, състояща се в създаване на къча от кутийки кибрит и човечета от картон. Всяко от тях е с отделен цвят и живее в отделна “къща” като една от тях остава празна. Целта е детето да разбере кой къде живее и да го запомни.

Могат да се направят наистина много интересни неща от картонени фигурки, които да послужат за играчки на децата. Необходимо е само добре да се рисува, за да се добие по-реална представа.

Любимо занимание на децата е да разглеждат снимки на своите родители и най-вече собствените си такива. Задачата, която може да се постави на детето е да намери съответния роднина на снимката като това до голяма степен ще помогне на детето да научи родствените връзки.

Доминото си остава една от незабравимите игри, но детското домино, което може да се създаде е още по-забавно от обикновеното, На картончета се рисуват различни фигури или рисунки, които да си паснат така, както точките при истинското домино. Преди обаче да се играе на тази игра е необходимо детето да направи някои упражнения, за да усвои по-лесно същността на доминото. Тук е добре всеки родител сам да прецени как точно да помогне на детето в това отношение, защото той най-добре как най-лесно би могло да стане това за собственото му момче или момиче.