Медицина в реално време :: Инфекциозна мононуклеоза, инфекция с вируса на ЕБЩАЙН-БАР/EBV/ или „болестта на целув…

2
Добави коментар

Ще напиша накратко за Инфекциозната мононуклеоза , тъй като е повсеместно разпрострнена и често създава диференциално-диагностични затруднения.
   Това е вирусно заболяване , предизвикано от заразяване с вируса на ЕБЩАЙН-БАР /EBV/.След контакта с вируса , той попада в клетките на носната лигавица и орофарингеалния/гърления/епител,В-лимфоцитите.Инфекцията се передава посредством слюнката , затова е наречена „болестта на целувката“.
В ранното детство и при хора на средна възраст протича най-често като банална/обикновенна/ вирусна инфекция.При младежи и при пациенти с понижен имунитет обичайно протича тежко , с висока температура , възпаление на сливиците , увеличени лимфни възли в шийната област , увеличение на слезката , типични промени на кръвната картина.
Има различни форми на протичане описани в медицинската литература , но мисля да не Ви обременявам с излишна информация.
Важно е да отбележа , че при употреба на пеницилинов антибиотик , се получава ситен обрив , който много често става причина за диагностициране на заболяването.
Друго важно нещо , което трябва да се знае е , че в една част от случаите организмът не може да изчисти напълно вируса и се развива така наречената хронична мононуклеоза и симптоми от страна на черния дроб.Комбинацията между EBV и CMV води до хронифициране на инфекцията , прояви от страна на черния дроб и храносмилателната система и е много честа причина , пациентите да се обръщат към мен с искане за ехография на коремните органи.Ето типичната ехографска картина в такива случаи – увеличен черен дроб (1) и уголемена слезка (2).

Лечението е симптоматично , а при по-тежките и протрахирани случаи включваме имуностимуланти и хепатопротектори.
     Ето един интересен казус от електронната поща : Уважаеми д-р Динев, Попаднах на Ваша статия в интернет, касаеща инфекциозната мононуклеоза. Детето ми, на 2 години, прекара този вирус през месец юни. Тъй като четох, че възстановяването на черния дроб трае около 6 месеца, това ме навежда на мисълта, че вирусът доста време е активен в организма. Понеже искам да сложа на детето ваксина за варицела, въпросът ми е трябва ли да изчакам да мине още време и колко или мога вече да я поставя. Притеснява ме, че и двата вируса са херпесни и ме е страх ваксината да не провокира някакво реактивиране на ебщайн-бар.

Здравейте.Надявам се да Ви помогна при решението на Вашия казус , с уговорката, че аз не съм педиатър,имунолог или инфекционист.От гледната точка на интернист нещата стоят така: От една страна възстановяването на черния дроб е строго индивидуално (от 1-2 м. до няколко години)в зависимост от протичането на инфекциозната мононуклеоза и от други съпътствуващи заболявания , ако има такива,разбира се.От друга страна,през последните години в медицинската практика навлязоха много методики за диагностика , които улесняват лекарите и в днешно време не се налага да работим на сляпо.Във Вашия случай аз предлагам следното:изследване на АСАТ,АЛАТ,ГГТ,билирубин общ и директен – с тези изследвания ще докажем дали персистира хроничен възпалителен процес на черния дроб и изследване на EBV IgM антитела – с това изследване , в известна степен ще докажем или отхвърлим решут на заболяването.Ако първите изследвания са в норма, а второто е отрицателно смятам , че няма противопоказания да проведете имунизация на детето срещу варицела  или друго заболяване според имунизационния календар на България.Ако има раздвижване на показателите , направете консултация с необходимия специалист.Д-р Динев