Орехите – вкусни и много полезни

6
Добави коментар

Едва ли има човек, който да не обича ядки. Макар често да ги възприемаме като допълнение на вечерно питие, тяхната истинска стойност се крие в сърцевината и хранителните им свойства.
Това в пълна сила се отнася за ореховите ядки, изобилстващи от витамини и полезни елементи и изпълнени с енергия.

Всъщност всички части на ореха се използват в медицината – листата, околоплодникът, даже и сокът, който изтича от зеленото дърво. Те притежават фитонцидни свойства, които са пагубни за вредните бактерии. Най-достъпни и с най-висока концентрация на полезни вещества, разбира се, са ядките.

Зрелите орехи са много полезни при желязо-дефицитна анемия, тъй като в ядките се съдържат желязо, мед, кобалт, цинк и витамин В6, които участват в процеса на образуване на кръвните телца. Препоръчват се при захарен диабет, тъй като съдържат манган и цинк, които имат захароснижаващо действие, полезни са за хора, страдащи от различни сърдечни заболявания, а също така – на хипертониците.

Орехите съдържат още витамини от групите А, Е, В, Р, С, минерални вещества: калий, натрий, фосфор, калций и други. 60% от тяхното съдържание са мазнини, но по-голямата част ненаситени, т.е. не съдържат холестерол.
Орехите съдържат комплекс от биологично активни вещества, който влияе положително на съдовете на главния мозък. Смята се, че те могат да премахнат силното нервно напрежение. Благодарение на съдържанието на йод те са признати и като полезно средство за лечението на заболяванията на щитовидната жлеза.

Много специалисти са на мнение, че със своите бактерицидни свойства орехите спомагат за по-бързото зарастване на раните и способстват за нормализирането на дейността на червата.

По съдържанието си на витамин С орехите няколко пъти превъзхождат касиса и цитрусовите плодове. Ето защо те са незаменими при настинка и са особено полезни за хората с понижен имунитет.

Смята се, че орехите укрепват мускулите и бързо премахват умората след физическо натоварване. Те притежават и антибактериално, укрепващо, противовъзпалително действие и способстват за бързото спиране на кръвта и зарастването на раните.

За дамите е важно да не забравят, че орехите са много калорични – в 100 г ядки се съдържат около 650 калории, т.е. повече отколкото в един шоколад със същия грамаж. Поради тази причина тези, които не искат да напълняват, на ден могат да си позволят повече от шепа ядки. Този недостатък на орехите обаче има нищожна сила пред всичките му други качества, носители на здраве и пълноценен живот.