Кулинарно — в кухнята с Йоана

5
Добави коментар
Iskaredril
Iskaredril

С наближаването на двата празника Свети Валентин и Трифон Зарезан, прочетох и чух много изказвания относно какво трябва и не трябва да се празнува. В крайна сметка аз мисля, че сме свободни хора и всеки може да празнува каквото си иска. Друг е въпросът, че производители и търговци злоупотребяват малко повече, отколкото трябва. Дали ще се напиеш с вино или ще изядеш огромно количество шоколад си е лично твой избор. Аз заставам някъде по средата. И със сигурност няма да празнувам точно на 14 февруари, защото не съм винар или кръчмар, а когато съм с любимия (Валентин), всеки един ден е Свети Валентин.

И въпреки, че минали години съм давала предложения на десерти за Свети Валентин, то аз вече съм крайно решена, че не искам да робувам на измислени и внедрени комерсиални празници. (Същото се отнася и за Хелуин.) Но стига толкова по тази тема. Аз съм погълната от сладостите в живота. И шоколадовите десерти и чашата с вино са винаги добре дошли, дори и без повод.

В тази връзка, сега ще ти говоря за шоколадов десерт. Обещанието за десерт с Бомбардино е изпълнено. Реших да го вкарам в чийзкейк. Вариациите на тема чийзкейк са безбройни. Предлагам още една, в която включвам шоколад и италианския яйчен ликьор. След многобройните опити за десерти с крем сирене, пристъпвам по-уверено към тази експериментаторска рецепта, но оставям и класиката да говори. За основа – какаови бисквитки с масло и канела. В основната смес за чийз добавям разтопен шоколад и малка доза ликьор. Крайният резултат е невероятен шоколадов вкус и текстура като кадифе – за всеки един ден.

Шоколадов чийзкейк с Бомбардино

Продукти:

150 г какаови бисквити
80 г масло, разтопено и леко охладено
1/2 чаена лъжица канела
800 г крем сирене
150 г захар
100 г черен шоколад
100 г млечен шоколад
1 чаена лъжица ванилова есенция
3 яйца
2 жълтъка
100 мл ликьор Бомбардино
100 г заквасена сметана

Фурната се загрява на 160ºC. Форма за кейк с подвижни стени се напръсква със спрей за печене или се намазва с разтопено масло. Аз използвах квадратна форма със страни 23 см.

Бисквитите се смилат и се смесват с канелата и разтопеното масло. Сместа се разбърква докато стане на трохи. Разпределя се по дъното на формата, като се пресова добре.

Двата вида шоколад се разтопяват на водна баня. Оставят се да се охладят леко.

Крем сиренето се разбива със захарта. Добавят се яйцата и жълтъците, последвани от разтопения шоколад, ванилията, заквасената сметана и ликьора. Всичко се обърква много добре. Сместа се изсипва върху бисквитената основа.

Чийзкейкът се пече в предварително нагрятата фурна за 50 минути или докато стегне на повърхността. При разклащане на формата сместа трябва да изглежда като полу-готова. Фурната се изключва, вратата й се отваря и чийзкейка се оставя вътре докато изстине. След това се прибира в хладилник за няколко часа. Разрязва се на квадрати.