Направи си сам мартеница – Баба Марта

5
Добави коментар
artandblog
artandblog

Децата са мъдри и можем много да научим от тях. Днес децата от Ателие „Съкровища” ще ви научат как сами да си направите мартеница. Тази година можете да участвате и в тяхната „Работилница за мартеници”.

Необходими материали:

– твърд бял картон

– ножица

– лепило

– цветни маркери

– перфоратор

– прежда: бяло, червено и други цветове

– станиол

– памук

Инструкции:

От картон изрежете кукла. Направете я от два пласта, за да е по-здрава. Залепете двете части с лепило. Оставете да изсъхне. Изрисувайте лицето с цветни маркери. Перфорирайте местата, където да завържете пискюли, мартеници, висулки. Изрежете и малки дъги отстрани, за да намотаете около тях прежда, така няма да се свлича намотката. Завързвайте краищата (отзад) поне 2 пъти, за да е по-здраво. Намотайте червена прежда около гушката и преметнете, за да се образува „Х“ (отзад), около нея и кръста. Можете да пуснете няколко нишки за престилка или да я изработите отделно. Станиолът намачкайте с пръсти, за да оформите пафти и залепете.

От парче памук, разрязано на 3 равни места от двете страни, заплетете плитки и завържете краищата, както е показано на картинката. След това закрепете с лепило. Друг вариант е да залепите нишки от прежда за коса. Готовата Баба Марта можете да закачите някъде с помощта на кламер, който да прикрепите от задната страна на куклата. Източник: studiotreasures.blogspot.com

Сподели:

tweet

Tags: 1-ви мартБаба МартаМартенициНаправи си сам