Премахването на бенки-за и против | Новини – praznuvam.com – Новини – praznuvam.com | Премахването на бенки-за и против

5
Добави коментар
vikito
vikito

Как да разберем дали трябва да премахнем бенките?Вродени или придобити те могат да придават както чар, така и да бъдат много опасни за здравето.

Какви причини трябва да имаме, за да прибегнем до интервенцията за премахване на бенките?Съществуват така наречените атипични бенки, кото представляват новообразувано злокачествено образувание и могат да бъдат  сериозна опасност за здравето.Някои от тях просто се намират на неподходящо място и се отстраняват, поради естетически причини.Обикновените бенки, които пречат при бръснене или епилация, търкат се в дрехи или бижута, също е добре да бъдат отстранени, за да се избегнат възможни дразнения. Ако имате бенка, която променя първоначалния си размер и вид, кърви, има неправилни очертания или други необичайни признаци, непременно се консултирайте с лекар.

Най-вероятно лекарите ще препоръчат оперативно отстраняване, за да се избегне злокачественото израждане.

Как да премахнем бенките?След като прегледа бенките ви, лекарят ще установи какъв метод за отсраняването им е най-подходящ. Ако има съмнения, че са предракови, може да назначи биопсия и хистологично изследване.Има два основни метода за премахване-плоско отстраняване или изрязване.

При плоското отстраняване се премахва изпъкналата част на бенката до повърхността на кожата. Тази техника се използва, когато бенките не крият опасност за здравето, а се възпаляват от дрехи, бижута или резки движения на тялото. В редки случаи бенката израства отново, заради неотстранени невусни клетки при премахването. Възможно е и на мястото на отстранения невус да остане тъмно петно. Цялата процедура отнема около 20 минути.За намаляване на болката, процедурата най-често се извършва под местна упойка. Ако се премахват няколко бенки наведнъж или по някаква причина се налага отстраняването да продължи по-дълго, може да се направи обща анестезия.

И  тук изниква въпросът какво следва и какво трябва да правим след премахването на нежеланите бенки?Непосредствено след процедурата, трябва да избягвате мокренето на третираната област. На мястото на премахнатата бенка се образува коричка, която пада до 1-2 седмици.

Зачервяването отстрани изчезва за около 3-4 седмици, а белезите избледняват след време. За да се избегне хиперпигментация, мястото се маже с фотозащитен крем.

Не забравяйте, че когато бенките не ни пречат не е нужно да бъдат отстранявани, защото това може да доведе до рак.

Сподели във Фейсбук

Премахването на бенки-за и против4.353