Пътят на златото(The Way of gold)

4
Добави коментар
Valko
Valko

Пътят на златото(The Way of gold)
1 Март 2010 / 10:54  |  Автор: Val  | 

 | Категория:

Новини

,
Любопитно

,
Лични

,
Арт

,
Други

,
Хоби и развлечения

,
Медии

Треска за злато. Пътят към Елдорадо. Златото на Маккена.Това не е сценарий за приключенски филм, нито за поредния телевизионен риалити формат, а съвсем реални фотоси.Понякога да искате повече „злато“ не означава, че сте алчни, а просто, че преследвате своите максималистични цели.Както португалеца Бартоломео Диас който търси своя „Златен бряг“.

Всъщност златото има няколко качества, които са го правили изключително ценно в течение на историята. То е привлекателно в цвят и яркост, трайно до степен на фактическа нерушимост, изключително податливо на обработка, и открито обикновено в природата в сравнително чиста форма. Историята на златото е недостигната от никой друг метал поради неговата стойност в умовете на хората от най-ранните времена.От хиляди години страстта към златото е тласкала хората към крайности, подклаждала е войни и завоевателни походи, обезпечавала е империи и хазни, сравнявала е със земята планини и гори.Но всъщност благородният метал никога не е бил от решаващо значение за човешкото съществуване.

При цялата си привлекателност златото никога не е струвало толкова много в човешки и екологичен план, колкото днес. Очарованието му се дължи донякъде и на ограниченото му количество. През цялата човешка история са изкопани само 161 000 тона злато – едва колкото да се напълнят два олимпийски басейна, като над половината от това количество е било извлечено през последните 50 години. Понастоящем най-богатите световни залежи бързо се изчерпват, а нови се откриват рядко. По-голямата част от останалото в природата злато съществува под формата на малки находища, погребани в отдалечени и екологично уязвими кътчета на планетата. При добива на злато обаче се отделят повече отпадъци на унция, отколкото при извличането на всеки друг метал, и това личи от поразителното несъответствие на мащабите: тези отворени рани в тялото на Земята са толкова огромни, че се виждат от Космоса, но частиците злато, извлечени от там, са толкова микроскопични, че в много случаи 200 от тях общо са колкото глава на топлийка.За извличането на една-единствена унция – материал колкото за венчална халка – се налага да бъдат изкопани над 250 тона скали и руда.

През последната година цените на златото се покачват непрестанно, на пазара не се предлагат големи количества от ценния метал, а много азиатски банки спешно обръщат доларите си в злато, вместо да ги инвестират. Известно е, че в Азия има натрупани трилиони долари, които сега постоянно се обезценяват. По-малко известно е, че делът на златото в чуждестранните резерви на азиатските банки е много малък – само 2 до 6 процента. В Европа около 60 процента от резервите са в злато. В САЩ, които са най-големият притежател на злато (8,133 тона), жълтият метал представлява 78.3 процента от резервите.А цената на златото достигна нов исторически рекорд, изкачвайки се до 1038 долара за тройунция. Това се случи заради отстъплението на американския долар, което пък е заради  спекулациите, че страните от Персийския залив водят тайни преговори за изместване на долара от търговията с петрол.По тази причина инвеститорите типично гледат на златото като сигурно убежище по време на несигурност. Защо е така? Историята може да покаже много падащи империи, политически кризи и срив на валути. По време на такива времена инвеститорите, които са държали златото, успешно са защитили богатството си.

Sam Sparro – Black & Gold Uploaded by SamSparro. – Music videos, artist interviews, concerts and more.

КЛЮЧОВИ ДУМИ

КОМЕНТАРИ