Домашни бонбони Маршмелоу | Gastronom.bg | Рецепти, кухня, диети, заведения, специалитети

4
Добави коментар

Леко намазнете тавичка с размери 33 x 23 x 5 см. Застелете я с хартия за печене. Поръсете отгоре около 3 супени лъжици пудра  по цялото дъно (това ще помогне за отделянето на бонбоните от хартията).

Поставете 120 мл студена вода в купа. Поръсете желатина във водата и оставете желатинът да се разтвори – около 15 минути.

Междувременно в тенджера поставете захарта, царевичния сироп (глюкозата), солта и останалите 120 мл студена вода. Разбърква се над умерен огън, докато захарта се разтвори и сместа кипне. Покрийте тенджерата с капак и нека ври за около 3 минути, за да може всички кристали захар да се разтворят. Свалете капака и поставете термометър на стената на тенджерата. Увеличете температурата и оставете да заври, без да разбърквате, докато сиропът достигне 115 градуса по Целзий – около 10 минути. Отстранете от огъня.

С миксер на ниска скорост бавно на тънка струйка изливайте горещия сироп при желатина. Постепенно увеличете скоростта на миксера и разбивайте, докато сместа утрои обема си и стане много гъста и плътна – около 10 мин. Добавете ванилията и бийте още 30 сек, за да се съчетаят.

Изсипете приготвената смес в тавата и разстелете добре с помощта на шпатула. Направете повърхността колкото се може по-гладка. Поръсете отгоре с 3 с.л. пудра захар и оставете непокрити на стайна температура за около 12 часа.

За да извадите от тавата, първо минете по стените с остър нож. След това обърнете тавата върху напудрена с пудра захар повърхност. Махнете тавата, отлепете хартията и поръсете с пудра захар. Нарежете на квадрати с помощта на остър нож. Натопете в пудра захар и отрязаните страни. Отърсете от излишната захар.

Съхраняват се за около 2 седмици в херметически затворени контейнери на стайна температура.

Към сместа може да добавите сладкарска боя и различни аромати, така че да направите различни цветове и вкусове бонбони.

Идеални са за похапване сами или като добавка в горещ шоколад или капучино.

Много популярни са и карамелизирани на огън по време на къмпинг или градинско парти. Бонбоните се забучват на пръчка или шиш и се поставят над пламъка на огъня за малко, като се въртят. Така се получава карамелизирана коричка отвън и разтопен крем отвътре.

Другият вариант за поднасяне е покрити с шоколад. Всеки бонбон се потапя в разтопен на водна баня и леко охладен шоколад и се оставя да се втвърди.