Гърция не иска нито цент от Германия | GRReporter.info – Новините от Гърция – Информационно-развлекателен портал, Актуални…

2
Добави коментар
pepi2579
pepi2579

„Гърция не иска нито цент от немските данъкоплатци” заяви в интервю за немската новинарска агенция Deutsche Presse-Agentur, министър-председателят Георгиос Папандреу. Той подчерта, че страната има нужда от политическа подкрепа, а не от икономическа помощ.

„Гърция е един от най-големите пазари, които купуват от Германия. През 2008 г. Германия беше най-големият вносител в страната с около 12% от общия внос в Гърция. Следователно в интерес на Германия е гръцката икономика да е здрава” заключи гръцкият министър-председател. В интервюто, което даде Папандреу преди днешната важна среща с канцлера Ангела Меркел в Берлин, той се спря на факта, че Гърция в момента е длъжна да плаща двойно по-високи лихви за заемите, които тегли в сравнение с лихвите за Германия или останалите европейски държави.

За това обаче виновна е не Германия, а безотговорната икономическа поитика на самите гръцки правителства години наред. Гърция не се ползва с добро име сред инвеститорите и затова те й заемат пари с по-висока лихва, отколкото правят това за стабилни икономики като германската. Двусмислените изявления на гръцкия премиер, който един път говори за политическа подкрепа, а друг път за дългосрочен заем с ниска лихва изнервиха дисциплинираните германски данъкоплатци, които така и не могат да разберат защо Гърция не събира данъците на богатите гърци, а гледа към немската хазна. 

Депутати от християндемократичната партия на Меркел предложиха Гърция да изкара на търг островите си, за да задоволи финансовите си нужди. Тези иронични изявления предизвикаха напрежение в партията на Ангела Меркел и вълна от публикации в немския печат. Заглавието днес на немския вестник Bild Zeitung гласи „Продайте си островите и Акропола” и между другото оценява символа на гръцката цивилизация на 100 млрд. евро. Тези публикации бяха предшествани от масирана атака на гръцките медии за припомняне на неизплатените обезщетения на Третия райх към Гърция за Втората световна война.

Тези дни заместник министърът на външните работи на Гърция Димитрис Друцас посети Германия и даде множество интервюта, за да изясни, че Гърция не иска икономическа помощ нито от Германия, нито от останалите евро-партньори, а ясно заявление за политическата им подкрепа. „Чух и съвета да продадем Акропола. Не е подходящият момент за такива предложения”, бе лаконичният коментар на Друцас.