Златна змия | Любопитно за змиите | Безплатни блогове от Log.bg

9
Добави коментар
mygodlike
mygodlike

Златна змия
6 Март 2010 / 16:09  |  Автор: Snake  | 

 | Категория:

Любопитно

,
Здраве

,
Лични

,
Други

,
Хоби и развлечения

 | Рубрики:
Отровни

Златна змия — (Bothrops Insularis).Синоними:Островен Ботропс,Жарарака Кемада,Островна Жарарака,Златен Ботропс. Вида е описан през 1921г.,класифициран — 1922г. Първоначално е смятан за подвид на Бразилски Ботропс,но впоследствие е класифициран като отделен вид.

Физически характеристики

Цвета е от светло жълт до ярко жълт и златист.Срещат се и светло-кафяви с жълт оттенък екземпляри. На дължина достига 0,5 — 0,7 метра. Най-дългият измерен екземпляр е бил 1,18 м. Главата е леко копиевидна, ясно отделена от тялото. Има най-силната и бързодействаща отрова от всички видове змии в двете Америки.

Разпространение и местообитание

Златната Змия се среща единствено на остров Кемада Гранде.Островът се намира в Атлантическият Океан,на около 60 километра от Сантош (Южна Бразилия).Площа му е около 3 кв.км.,скалист,покрит с ниски дръвчета и храсталаци. Има статут на национален парк.Първоначално е бил част от Южна Америка,но след последния ледников период, при покачване на морското ниво се е отделил заедно с малка популация Бразилски Ботропси, които с течение на времето са се развили в нов вид.

Златната Змия се храни изключително с Птици ,Насекоми,Жаби.Обитава целият остров от брега до вътрешността. На Кемада Гранде се наблюдава най-голямата гъстота на змии, на Земята. На места достига до 4-5 броя на кв.метър!Да се стъпи на острова без високи ботуши си е живо самоубийство. Интересна характеристика на вида е, че женските освен яйчници, развиват и мъжки копулативни органи и семенници. През последните 50 години се наблюдава, че мъжките рязко намаляват а женските хермафродити се увеличават.

Преди години на острова е бил построен фар,който по късно е изоставен след като няколко от пазачите загиват от змийски ухапвания. В момента стъпването на острова е забранено, освен за учени.

КЛЮЧОВИ ДУМИ

КОМЕНТАРИ

ЗА МОЯ БЛОГ

Автор: Snake

Дата на създаване: 28 Септември 2009 / 00:14

Категория:
Новини,
Любопитно,
Здраве,
Лични,
Други,
Хоби и развлечения,

Прочетен: 405738
Коментари: 172
Последна промяна: 7 Март 2010 / 00:39