С М И С Ъ Л Ъ Т на Ж И В О Т А: Срещу меч – с лаврова клонка

43
Добави коментар

Често си мисля за партия „ЗЕЛЕНИТЕ“, в която членуват много млади и симпатични хора. А младите са неопетнени и неопорочени. Те са с чисти и невинни души. Какво толкова ме тревожи, че се налага да го споделя с читателите на моя блог?

Това е, че и аз споделям идеите на „ЗЕЛЕНИТЕ“, но има нещо, което ме смущава в тяхната ориентация за предстоящите парламентарни избори.

Много често срещам публикации на честни и добри младежи в блоговете, които слагат на един кантар всички политици, като се започне от най-ляво, през средата и се стигне до най-вдясно на политическия спектър. Под критика в еднаква степен попадат от най-ярко червените до най-тъмно сините в цветовата палитра.

Именно това беше стремежа на комунистите – да се размие отговорността.

Най-лошото е, че успяха. Успяха да внушат на недостатъчно осведомените, че вина имат всички. Така няма от кого да се потърси отговорност за зловещите престъпления на управляващата олигархия. С най-жестока пропаганда, го постигнаха.

От програмата на ЗЕЛЕНИТЕ установявам, че те се ангажират с борба за опазване и оцеляване на природата на България, без да проявяват кой знае какви управленчески амбиции. Това е чудесно, но непостижимо при едно управление на страната като сегашното. Партиите трябва да се борят за власт и трябва да са готови да могат да поемат управлението на страната при евентуален успех.

А какво се получава с партия ЗЕЛЕНИТЕ?

Начина по който се намесват в политическия живот само разпилява гласове, които биха отишли в друга партия, която има потенциала да управлява и да изведе страната от страшната криза в която се намира в момента, и политическа, и икономическа, и духовна.

Едва при нормална политическа обстановка в страната, ЗЕЛЕНИТЕ ще могат да осъществят своите намерения и ще се радват на реални успехи. А това може да стане само при дясно управление на страната. Сините на два пъти до сега изваждаха страната от кризи по време на лукановото и жанвиденово управление. Ако в парламента господства отново тройната коалиция, ЗЕЛЕНИТЕ няма да могат да прокарат нито един закон, дори и да вкарат депутати в Народното събрание. Ще се получи ситуацията с кучето и кервана. ЗЕЛЕНИТЕ могат да бъдат чути само при демократично, дясно управление както е в нормалните Европейски държави, където участват като коректив на властта. Това, че са честни и неопетнени, го знае всеки и именно за това са симпатични. Но начина по който са решили да се впуснат в политиката не допринася за консолидиране на силите около синята коалиция, която единствено може да направи нещо добро за България.

Не бива да се слиза до нивото на Алековия герой, че „всички са маскари“. Младите от партия ЗЕЛЕНИТЕ не помнят и не знаят какво постигна СДС, когато беше на власт. Сегашните 22, 23 или 25 годишни младежи, бяха съвсем малки хлапета по на 2, 3 или 5 годинки, когато демокрацията ни „нападна“. Съвсем естествено, че след толкова години зловеща пропаганда в абсолютно всички медии, младите могат да се объркат и това е нормално. Много възрастни се объркаха, камо ли те.

Ако бъдем честни, трябва да признаем, че Иван Костов допусна много грешки по време на своето управление, но и направи колосални промени. Грешките му не могат да засенчат заслугите, които има за приемане на страната в НАТО и Европейския съюз. А това са съдбоносни постижения за една държава. Някои от младите хора бяха съвсем малки деца, когато Костов спаси страната от купоните и върна стоките по магазините, като се има в предвид каква съпротива трябваше да преодолее от страна на комунистите. Основната му грешка беше, че много рано отписа коварството на комунистите и наивно реши, че и те желаят демокрация.

ЗЕЛЕНИТЕ трябва на тоя етап да използват като таран силата и опита на сините, за установяване на нормално управление, за да могат да осъществят и своята програма влизайки в народното събрание, както е в нормалните Европейски страни. В противен случай, наливат вода във воденицата на БКП/БСП/ и ДПС като отклоняват гласове, които иначе биха отишли в дясното пространство. Не е късно партия ЗЕЛЕНИТЕ да реши нейните симпатизанти да подкрепят сините, за да не се загубят гласовете им в полза на сегашните управници.

Ако ЗЕЛЕНИТЕ имаха реална сила да променят статуквото, биха ги подкрепили много хора включително и аз, но в случая е наивно да се излиза срещу меч с лаврова клонка.