Toše Proeski – биография – Ex-Yu музика: сръбска музика, биографии, дискографии, текстове на песни, новини

8
Добави коментар
mayaiv
mayaiv

Todor – Toše Proeski (Тоше Проески) е роден на 25 януари 1981г. в град Прилеп, Македония, но родителите му са власи от Крушево и той израства в този град. Музикалната си кариера започва със „Златно славейче“ през 1992 с песента „Јас и мојот дедо“, Мелфест през 1997г. и Макфест през същата година. Пътят към славата му отварят песните „Пушти ме“ (1997) и „Остани до крај“ (1998). През 1999 издава първия си албум „Некаде во ноќта“, като през лятото под проливен дъжд изнася първия си концерт, който всички негови почитатели помнят и до днес. През 2000 издава албума „Синот Божји“ в който се намира дуета му с Каролина Гочева („Немир“), както и едни от най-големите му хитове – „Тајно моја“, „Во коси да ти спијам“ и други. През 2001г. Toše, заедно с други македонски певци, отива на турне в Австралия. През 2003г. заедно с македонската версия Toše издава и първия си албум изцяло на сръбски език – „Ako me pogledaš u oči“. Представен е и в България от БМК. През същата година Toše побеждава на Beovizija с песента си „Čija si“, която става мегахит в цяла бивша Югославия.

През това време Toše продължава да взима уроци от маестро Уилям Райли в Ню Йорк, който е бил учител и на Лучано Павароти. След връщането си от Ню Йорк, Toše изнася редица благотворителни концерти в Македония, заради което получава наградата „Майка Тереза“ и става посланик на УНИЦЕФ.

През 2004г., въпреки отказа на повечето македонски композитори да пишат песни за конкурса Евровизия, Проески успява да издаде 8 песни, от които чрез гласуване на зрителите и журито еднолично е избрана песента „Ангел си ти“, с която той представя Македония на конкурса в Истанбул (Турция). Същата година излиза и двойният му албум „Dan za nas“ в който са включени 8-те песни от избора за Евровизия, както и още 8 други. Албумът е издаден и в сръбски вариант. В Истанбул Тоше се класира на 14-то място, но със своя талант остава траен отпечатък у всички журналисти и зрители.

През 2004г. става регионален посланик на добра воля на УНИЦЕФ. По този повод издава песента „За Овој Свет“ и „This World“ (на английски), която става химн на организацията.

Албумът „По Тебе“ (2005) мнозина смятат за един от най-успешните албуми на Балканите. Синглите от албума с месеци се задържат на челните места в музикалните класации в Македония, Сърбия, Хърватска, Черна гора, Словения и Босна и Херцеговина. През 2005г. Proeski прави в България клипове към песните си „По тебе“ – сингъл от едниоменния му пети албум, както и „Кой ли ти гризе образи“. Снима и клип към песента „Жао ми е“ в киноцентър „Бояна“, но така и не е излъчен.

Завършва образованието си в Музикалната академия в Скопие и след това веднага продължава работа по музикалната си кариера.

През 2001г. Toše се запознава със сръбската хандбалиска Адрияна Будимир. След преминаването й в испански отбор двамата се разделят, но голямата любов между двамата ги събира отново. Адрияна преминава в македонския отбор Кометал, но щастието им не трае дълго – Toše загива при катастрофа на 16 октомври 2007.

Албумът „Божилак“, от 2006, включва само народни песни, като е постигнат впечатляващ баланс между традиционното им изпълнение и модерен аранжимент и интерпретация. На концерт в България Toše изпълнява песента „Заjди, заjди ясно слънце“ и предизвиква невероятен фурор сред българската публика. „Божилак“ включва още песни като „Йовано, Йованке“, „Море сокол пие“ и др.

През септември 2006г. Проески дава интервю за „Блиц“, в което обявява, че ако реши да прави световна кариера, планира да си върне влашката фамилия на дядо си Проя, защото се запомняла по-лесно от името Проески.

През август 2007 излиза на пазара и неговият последнен албум „Игри без граници“. Песните от албума стават безспорни хитове, както в родината му, така и във всички страни от бивша Югославия.

Toše спортува активно волейбол и кик бокс. Композира няколко песни за себе си – Слушаш ли/Чуеш ли; Ден за нас/Дан за нас; Полско цвеќе и Малечка/Мала, както и за певеца Мартин Вучиќ („Муза“). Създаден е и комикс посветен на Проески със заглавие „Супер Тоше“, в който героят се бори със злото под мотото „Супер герой на хуманността“.

На 14 февруари 2007 година Тоше изнася концерт в най-голямата зала на Балканите – „Beogradska arena“ в Сърбия. Концертът предизвиква небивал интерес (около 20 000 човека) и няколко хиляди души остават да наблюдават концерта отвън, поради липсата на свободни места.

На последния си концерт на 5 октомври 2007, на Градския стадион в Скопие, Проески събира над 30 000 души и всички приходи отиват за обновяване на македонските училища.

Невероятните си гласови данни Тоше демонстрира в почти всички възможни жанрове. Макар истинската му любов да остава оперното пеене, което е и специалността му в Музикалната академия в Скопие, той ще се запомни завинаги и със сензационните си изпълнения на песните „Зайди зайди, ясно сонце“, „Jesus To A Child“ на George Michael и „Nothing Else Matters“ на Metallica.

Toše загива на 16 октомври 2007 година при автомобилна катастрофа, край град Нова Градишка, Хърватска.  Колата му се удря първо в движещ се камион пред него, а след това в страничната мантинела. Toše е бил на седалката до шофьора (негов приятел), а на задната седалка е седяла мениджърката му) и е спял в момента на удара. Загива на място. Властите все още разследват причините за катастрофата и най-вече защо не се е отворила въздушната възглавница пред него.
Гробът на Проески е в Крушево.