Блогът на Юруков

14
Добави коментар
yurukov
yurukov

Преди около 2 седмици излезе затворената бета на Vivo.bg. Това е нова българска социална мрежа за споделяне на местоположение. За този тип мрежи писах през Септември, когато Vivo беше още слух. Най-известната в световен мащаб е FourSquare, а подобна услуга въведе и Facebook наскоро.

Защо обаче Vivo е добра идея и то особено за България?

Това е нов проект с много различни посоки за развитие. Макар и доста успешен, 4sq има своите недостатъци, които трудно могат да се премахнат без изцяло да се промени системата. Освен това, този тип мрежи са доста нови и все още не са се ориентирали какво биха искали потребителите и бизнеса от тях. Затова Vivo има добри шансове в България – може да се напасне към възможностите и нуждите на бизнеса у нас. Както писах в предишната статия – фирмите тепърва ще откриват колко полезен е един такъв директен контакт с потребителите си. Мрежа като Vivo може само да им помогне да стъпят на този пазар като плащат за локализирани реклама, награждават редовните си посетители и предоставят оферти в магазините.

Все пак тази мрежа е доста нова и има какво да се желае. Нормално е да я сравняваме с Foursquare, предвид това, че една първата по рода си. Да си призная – останах доволен от това, което видях в бетата. Може човек да добавя места и се чекне (или запише) там направо от сайта. От седмица има и мобилен сайт, от който също може да се чекира и да проверява местоположението на останалите. Има и добра търсачка, добавяне на приятели и доколкото чух – значки за редовни посетители, но не съм ги забелязал до сега. Може също така да се изпраща местоположението в Twitter и Facebook.

Има доста неща от 4sq, които все още липсват – карта с местоположението на приятелите, оферти на магазините, взимане на собственост на места, даване на идеи на останалите посетители (примерно какво да хапнат). Сигурен съм обаче, че тези неща ще дойдат скоро. Всъщност вчера те обявиха, че на 29-ти ще пуснат някои промени. Тогава ще тръгне и публичната бета, когато всеки от вас ще може да пробва услугата.

В тази връзка ми се ще да нахвърля няколко идеи, които може би ще са им полезни:

Има добри условия в защита на личните данни, но определено има нужда да се обяснят по-добре и съкратено. Сигурността е сред основните притеснения на хората и колкото е по-разбираема – толкова по-добре. Мисля, че табличният подход на 4sq е добър избор, а като анти-пример ще дам Facebook.
Ралчев вече даде идея за коментари и напълно я подкрепям. Може обаче да идват с оценка на заведенията по подобие на Google Places.
Повече типове места – не просто точка с координати, както е във всички мрежи, а региони. Например, летище София е доста голямо. Също така, някой може да иска да се чекира във влак или автобус, затова може да има обекти-линии и човек да се чеква навсякъде по пътя.
Обекти-събития – разделям го от горното, защото е важно за бизнеса. Това ще са събития, на които човек ще може да се чекира – конференции, семинари, купони и т.н. Може да се прикачени към реални обекти, но така ще пише не „Иван е в СУ“, а „Иван е на TEDxYouth„. Тези ще бъдат ограничени като време и ще могат да бъдат намерени само в дадения период.
Многоезичност – това много ми липсва във 4sq. Трябва да може заглавията на обектите да могат да се въведат на няколко езика. Български, английски, танслитерация и т.н. Това ще помогне изключително много за намирането на заведения и за момента, в който мрежата ще прелее в съседните държави. Сега имам проблем като търся нещо във 4sq когато съм в БГ.
Карта с обекти, промоции и оферти. В останалите подобни мрежи трудно може да се намери обект, ако не минеш покрай него. Ще е добре да се показват нагледно тези, които по принцип предлагат намаления, както и тези, които дават оферти специално за мрежата на Vivo. Последните може да са при няколко посещения, за кметовете и прочие.
Снимки на обектите – ще е удобно да се качват снимки от посетители. Може също така да се свалят такива по GPS координатите от сайтове като Flickr или Panoramo
Бизнес страници на обектите – възможност за цялостна промяна на страницата на един обект – от собственика му по подобие на тези в YouTube. Така биха могли да ги направят да изглеждат като собствените си сайтове, да добавят новини, оферти и прочие.
Бизнес акаунти – сега във 4sq фирмите се регистрират като хора. Ще е добре да има разграничение като само бизнес акаунтите ще могат да взимат собственост на обекти. Те няма да могат се чекират освен ако нямат официален представител на дадено събитие. Този тип акаунти може да имат и групи, които да събират служители и симпатизанти. Управлението им може да е от типа на страниците във Facebook.
Wiki страница – ще е полезно да може посетителите да генерират страница с помощ, указания и идеи за развитие. Wiki е подходящо, защото всеки ще може да обогатява едни и същи документи, което е по-четливо и по-лесно за управление, отколкото форум или FAQ страница.
Външно API – това беше първия ми въпрос към авторите, когато ми споменаха за Vivo. Една от силата на всички социални мрежи е, че може да се правят mashup-и с тях. Една такава идея имам за Lipsva – тези, които са се чекирали близо до последното местоположение на даден човек в дните след изчезването му, да получават съобщения със снимка. Така може би ще си спомнят дали са го виждали.

За сега това са нещата, които ми идват на ум. Имам mindmap, който ще обогатявам още и ще пусна още такива. Очакваме още доста функции, но за тях има време. Препоръчвам ви да разгледате мрежата в понеделник – макар и в бета, тя е напълно работеща и има вече доста потребители и обекти. Ако искате, може да ме добавите като познат и да прочетете какво е писал Атанас Мишев за Vivo.

Тази статия е публикувана на 26 ноември 2010, има 978 думи
и е в следните категории: България, Идеи, Технологии и Интернет. Защитена е с лиценз CC BY-SA.
Можеш да следиш коментарите по статията чрез този RSS 2.0 абонамент.

Можеш да оставиш коментар, или trackback към твоя сайт.