Седмицата на ОФД – Варна от 5 април до 11 април

7
Добави коментар
lnmarket
lnmarket

◊ СЪБИТИЕТО

В седмицата след Великденските празници Оперно-филхармонично дружество Варна предлага три спектакъла в различни жанрове, сред които една премиера. На 7 април от 18.00 ч. ще видим любимата на поколения Вердиева „Травиата”, създадена по романа на Александър Дюма-син „Дамата с камелиите“. Диригент Станислав Ушев, в главните роли – Веселина Василева (Виолета), Арсений Арсов (Алфред) и Свилен Николов (Жорж Жермон).

На 9 април от 19.00 ч. четирима от водещите оркестранти на филхармонията ще бъдат солисти в един интересен концерт с диригент Станислав Ушев. След Увертюра към оп. “Дона Диана” от Резничек, Красимир Щерев и Пламена Жекова (цигулка) ще изпълнят Концерт за две цигулки и оркестър в ре минор от Й. С. Бах. Следва Концерт за два фагота и оркестър във фа мажор от Ванхал със солисти Константина Тодорова и Светослав Славчев (фагот). Концертът ще завърши със сюита из балетите “Лебедово езеро” и “Лешникотрошачката” на П. И. Чайковски. Това е началото на серия от подобни концерти, които ще дават възможност за самостоятелна солистична изява на варненските филхармоници.

На 11 април от 17 часа в залата на Операта ще се състои отложената на 31 март по технически причини премиера на мюзикъла „Mamma mia” на Варненската детска опера. Закупените тогава билети остават валидни. Постановката е изградена по хитовия мюзикъл с непреходните песни на АББА: “Honey, Honey”, „Money, Money, Money“, “Mamma mia”, „Dancing Queen“, “SOS” и др. Диригент-постановчик Ганчо Ганчев, режисьор-постановчик Костадин Бандутов, хореография Константин Илиев, художник Тодор Игнатов.

◊ СОЛИСТИТЕ В КОНЦЕРТА НА 9 АПРИЛ

Красимир Щерев – цигулка

Завършва НУМТИ „Добрин Петков” в Пловдив и магистърска степен по специалността ”Инструментално изкуство” в АМТИИ – Пловдив при проф. Недялчо Тодоров. Още като студент участва активно в концерти като цигулар-солист и концертмайстор. През 1990 г. основава със свои колеги Студентски струнен квартет „Форте”, с който предприема многобройни концерти в България, Англия, Франция, Швейцария, Германия. В БНР записва цикъл клавирни квартети от Бетовен с проф. Георги Кънев. 

От 1993 до 1996 г. работи като артист-оркестрант в Държавна филхармония – Пловдив и нейния камерен оркестър. От 2003 до 2006 г. е член на Австрийския „Vienna Walzer Orchestra”, а от 2004 г. работи в ОФД – Варна, като успоредно участва и във „Варненски камерен оркестър”, с който има солови изяви. Като член на изброените оркестри концертира в световноизвестните зали „Брукнерхаус Линц”, ”Токио Опера Сити”, „Окаяма Симфони хол”, ”Йокохама Минато Мираи Хол” и други. През септември 2008 г. е преподавател в Международна музикална академия, която се провежда под патронажа на Музикално сдружение „Орфеус” (на което е съосновател) и Нов български университет. След успешно издържан конкурс от февруари 2009 г. е концертмайстор на ОФД – Варна.

Пламена Жекова – цигулка

Завършва НУИ „Проф. Веселин Стоянов“ в Русе като една от най-изявените му възпитанички, отличавана е с награди от национални конкурси, неколкократно е била солист на Русенската филхармония. В ДМА “Панчо Владигеров” учи в класа на проф. Боян Лечев. От 1993 г. живее и работи във Варна като артист-оркестрант, водач на група. През тази година бе поканена като солист-водач на група във фестивалния оркестър на МФ „Мартенски Музикални дни“ под диригентсвото на Емил Табаков.

Константина Тодорова – фагот

Родена във Варна, завършва НУИ „Добри Христов“ в класа по фагот на Христина Тусчиева през 1998 г. и ДМА „Панчо Владигеров“ в класа по фагот на проф. Йордан Методиев. Участва с квинтет „Инверсия“ в много конкурси, майсторски класове по камерна музика и фагот при проф. Харолд Хиорд, проф. Франтишек Херман, проф. Адам Фридрих. Работи като артист-оркестрант в ОДФ – Варна и ОФД – Бургас.

Светослав Славчев – фагот

Роден във Варна, завършва Музикалното училище „Добри Христов“ и ДМА „Панчо Владигеров“ в класа по фагот на проф. Йордан Методиев. Участва в майсторски класове при проф. Рихард Поп в Мюнхен и проф. Херман Валтер Салагар във Виена.

Притежава награди от български и международни конкурси за солови изпълнения и камерна музика. От 2002 г. е в състава на оркестъра при ОФД – Варна.