Ваксината си остава най-сигурното оръжие срещу туберкулозата – health.bg – Здравето от А до Я – Белодробни проблеми – здраве,…

24
Добави коментар
boreca6
boreca6

Ваксината си остава най-сигурното оръжие срещу туберкулозата

Кристина Пешина
12-04-2010

Д-р Атанас Янев – началник на пневмологичното отделение в Клиниката по белодробни болести към Военномедицинската академия, пред Хелт медия.

Д-р Янев, според статистиката през 2008 г. броят на заболелите от туберкулоза в България е намалял. Имаме ли повод за оптимизъм? Данните за 2008 г. действително са доста оптимистични и показват спад в заболяемостта сред населението. Статистиката за 2009 г. ще бъде известна през май. Като цяло можем да говорим за намаляване на туберкулозата, особено ако се вземат предвид данните от последните десетина години, а именно от големия бум през 1989 г., когато болни са били 49 на сто хиляди.

През тази година техният брой се очаква да спадне до 37 на сто хиляди. Така че определено нещата в тази посока са задвижени. У нас се правят много програми за ограничаване на заболяването и като цяло България се нарежда сред страните с най-добри показатели като процент на болните.

Защо туберкулозата в днешно време се прехвърли от бедните слоеве към хората с по-висок жизнен стандарт? Както при всяко заразно заболяване най-много са застрашени  затворените общности като местата за лишаване от свобода, казармите и т.н. Слоевете с по-нисък социален и интелектуален статут също са засегнати.

При други случаи говорим по-скоро за инцидентност или за туберкулоза, свързана с други заболявания, като СПИН, алкохолна или наркотична употреба и зависимост, различните хронични заболявания на белите дробове, хепатитите, захарния диабет. Като цяло това са болестите, намаляващи имунитета на организма, но те са свързани със самото здравословно състояние на човека, а не с икономическия или социалния му статут.

Доказан факт ли е, че жертва на туберкулозата вече стават все по-млади хора? Въпреки че статистиката, която се прави ежегодно, се отнася за други аспекти на туберкулозата, като заболяемост, смъртност и т.н., а не за възрастова група, все пак не може да се каже, че тя се среща все повече сред младите. Напротив!

Повечето пациенти са възрастни, много от които са прекарали болестта по време на нейния бум в миналото. При тях се наблюдават рецидиви. Нормално е обаче и при по-младите да се среща, тъй като те са по-активната част от населението. Водят по-динамичен начин на живот, срещат се с различни хора и общности и съответно са изложени на известна опасност.

Има ли разлика между туберкулозата от миналото и съвременните измерения на заболяването? Да! Има дори термин, който специално се използва при туберкулозата и не се среща при другите болести, а именно патоморфоза на заболяването. Появяват се нови форми във всяка една от нейните области – в профилактиката, диагностицирането й на различните нива, в причинителя на туберкулозата.

Голям проблем е резистентността (устойчивостта) й към антибиотиците, които се прилагат за лечението й. А хората, които не са излекувани, разпространяват заболяването. Лечението при резистентност е много трудно, сто пъти по-скъпо и често води до смъртни случаи. В България за щастие този проблем не е толкова голям, колкото в Западна Европа.

Особеното при туберкулозата в днешно време и разликата й с миналото е връзката й с различни други болести, като най-често става въпрос за СПИН. Голям процент от хората, болни от СПИН, умират от туберкулоза.

В България има два центъра, в които се извършва лечение на резистентна туберкулоза –Специализираната болница по белодробни лечения „Света София” и болницата в Габрово.

Актуална ли е все още БЦЖ ваксината? Въведена още през 1928 г., тази ваксина остава най-сигурният начин за предпазване от болестта. България има една от най-добрите БЦЖ ваксини. Именно тя допринася за спада на заболяемостта.

Какви са симптомите на туберкулозата, които трябва да ни насочат към специалист? Симптомите са класически. Всеки, който е чувал за туберкулоза, ги знае. Те могат да бъдат от почти незабележими до много сериозните отхрачване на кръв и т.н. Когато говорим за туберкулоза на белия дроб – това са кашлицат, и то продължителната – повече от две три седмици. Дори е задължително в такива случаи да се направи рентгенова снимка. Това са локалните оплаквания. Наблюдават се и общи оплаквания като отпадналост, бърза уморяемост, нетипично нощно изпотяване, ниска телесна температура 37.2 градуса, отслабване на тегло, липса на апетит.

Какви са последиците от късното диагностициране и лечение на заболяването? Като всяко заболяване и при това ранното диагностициране е важно за ефективността на лечението. За щастие в днешно време туберкулозата е болест, която се лекува. Смъртните случаи са сведени до минимум.

Преди няколко месеца беше публикувано изследване, което твърди, че пушачите са два пъти по-застрашени от туберкулоза в сравнение с хората, които не са подвластни на вредния навик. . . Това е абсолютно вярно! Първо, при пушачите се наблюдава намаляване на локалния имунитет и оттам склонност към всякакъв тип респираторни заболявания.

От друга страна, самото тютюнопушене води до други хронични заболявания на белите дробове. При наличието им вероятността да се заболее от туберкулоза е много голяма. По същия начин като тютюнопушенето влияе и замърсеният въздух.

Справя ли се Министерството на здравеопазването с превенцията на заболяването? На този етап и на фона на всичките финансови и икономически затруднения се прави достатъчно и доказателство за това е, че заболяемостта намалява.

бутони за социални мрежи