Formula1.bg – Под лупа

34
Добави коментар
Simba
Simba

Миналият уикенд на легендарната писта „Ещорил“ в Португалия се проведе четвъртият кръг от най-популярния шампионат за подготовка на млади пилоти по пътя им към „GP2“ и след това към Формула 1 – Интернешънъл Формула Мастър. Както всички стартове, така и този бе отразен на живо по най-големият спортен телевизионен канал в Европа – „Евроспорт“.

Ето част от коментара в британската секция: „За първи път от първа редица стартира младият български пилот Владимир Арабаджиев. До началото на този сезон не бях чувал за него, но той очевидно е много бърз! Лидер е в шампионата на Италия с три победи от четири старта и тук в интернешънъл сериите вече има два подиума – в „По“ и „Бърно“. Дали днес няма да е неговият ден? Арабаджиев кара за отбора „J.D.Motorsport“ и както виждате колата му е боядисана в цветовете на българското знаме. На първа позиция е Тим Сантлер, Владимир Арабаджиев стартира втори … внимание … Добър старт на Сантлер, но … още по-добър за младия българин. Арабаджиев ще поведе колоната преди първия завой, блокиран е от Сантлер и оооооо какво късно спиранееее! Арабаджиев успява с много смела маневра да поведе колоната в завой едно“.

Както се казва в подобни случаи – останалото е история 😉

Винаги съм знаел, че победите в големите и силно конкурентни шампионати са само въпрос на време за Владо и никога не съм се съмнявал в успеха му защото просто няма как невероятните усилия и упорство в подготовката да останат без резултат. И въпреки тази основна увереност и спокойствие, по време на самото състезание изпитвах съвсем естествен страх нещо да не се обърка. Когато Владо настигна и изпревари с една обиколка последният пилот и от далечната гледна точка на „Евроспорт“ не стана ясно кой кой е, и когато чух британския колега да казва „Дали това е Арабаджиев…нашият лидер май има проблеми…“ – щях да получа удар! Само след секунди стана ясно, че темпото на Владо е все така високо и всички в студиото на „Евроспорт“ направо избухнахме! Независимо от големия залог, нашият пилот беше безгрешен и победи в напълно шампионски стил – много силен старт, напълно достатъчна преднина, най-бърза обиколка и тотален контрол!  „Мила Родино“ звуча за първи път в най-конкурентната подготвителна серия за младите пилоти по пътя им към „GP2“ и Формула 1.

Как се стигна до този невероятен успех?

Целият сезон 2008 до този момент се развива много по-добре от предварителните очаквания. Миналата есен Владо трябваше да вземе тежкото решение в кой шампионат и с кой отбор на кара. В този момент осъзнах колко много рискове има пред всеки пилот тръгнал по дългия път към Формула 1. Офертите са страшно много и за да може човек да се ориентира правилно и да не си вкара автогол поемайки смело напред в задънена улица е необходим опит. Много опит! Спомням си как бяхме в София преди няколко месеца и Владо съвсем откровено ми каза: „Не съм сигурен на къде да поема!“ След няколко седмици отиде на тестове с отбора „J.D.Motorsport“ и сякаш от самосебе си нещата си дойдоха по местата.

Владимир Арабаджиев: „Атмосферата в отбора е невероятна. Не знам дали има друг екип, в които телеметрията на пилотите се ползва свободно от всички. Миналата година на практика работих сам. Нямах силни съотборници и много често нямах надежден коректив. При това положение няма как да знам дали се движим правилната посока, както и къде са невероятно важните в нашия спорт десета, две от секундата в цялата обиколка – в бързите или бавните завой, в ускорението или в крайната скорост на правата, или в скоростта в завоите и т.н. Сега всичко е напълно различно. Колата ми винаги е много добре уточнена и с инженерите се разбираме с две думи. Въпреки не много добрият им английски и моят средно добър италиански нещата се получават. Със съотборниците ми Крис ван дер Дрифт и Сергей Афанасиев много бързо станахме приятели и когато сме на тестове или състезания много често излизаме заедно, вечеряме, шегуваме си и естествено си говорим за спорта. След победата на „Ещорил“ отборът на „J.D.Motorsport“ стана единствения екип, в който и тримата пилоти вече имаме победа. Водим в отборното класиране с невероятно голяма преднина и всички механици, инженери и мениджъри са много доволни“, споделя Арабаджиев.

Победата …

„Преди старта в Португалия знаех, че съм бърз и нямах особени притеснения. В тренировките условията се променяха постоянно и понеже пистата е почти на брега, вятъра е много силен и често променя посоката и силата си и е доста трудно да се постигне правилния баланс. Точно преди квалификацията заваля дъжд и това превърна борбата за пол-позишън едва ли не в лотария. С инженера ми решихме да пробваме средно дългите предавки и на влажната писта стояхме добре, но трасето започна да изсъхва много по-бързо отколкото очаквахме и просто нямахме време да реагираме. Останах 9-ти и при това положение решихме, че най-добрата ни възможност е да атакуваме победата във втория старт. Инженерът ми предложи да рискуваме и да караме със стари гуми в събота и да запазим новите за неделя. Аз веднага се съгласих, въпреки обясненията за необходимия при това положение стил на каране. Подготвих се психически за борбата и мисля, че стартирах добре. Не допуснах превъртане на задните гуми и така се ускорих доста бързо. Спечелих една позиция и преди спирането за първи завой видях, че мога да атакувам с късно спиране от вътрешната страна. Рискувах и нещата се получиха. След това знаех, че е много важно да се откъсна от пилота зад мен и за първите 3 обиколки отворих около 2 секунди преднина, което беше достатъчно. Колата ми обаче започна да става много нестабилна и въпреки, че започнах да притискам 6-ия състезател, инженерът ми каза, че е по добре да не рискуваме излишно и решихме да запазим тази позиция защото по този начин щяхме да стартираме от първа редица в неделя“, допълва Владо.  

„Във второто състезание знаех, че стартът ще е от решаващо значение. Цялото ми внимание бе насочено към перфектното изпълнение на процедурата – задържането на дроселите в точно определени процентни стойности и много плавно разтоварване на мотора. За щастие успях да запазя гумите от превъртане чак до качването на трета и по този начин с лекота изпреварих Сантлер. Той се опита да ме притисне, но нямаше шанс. След това дадох всичко от себе си и независимо, че условията отново се бяха променили и новите гуми не ни даваха очакваното предимство успявах да поддържам високо темпо. Постоянно следях разликата с втория и когато се налагаше натисках, когато не – просто внимавах да не допусна грешка и пазех техниката. Имах скорост в резерв и без особени проблеми записах най-бързата обиколка.“, признава българинът.

„Преди следващият старт двамата с Крис получихме покана от отбора на Хонда във Формула 1 да посетим базата им в Баркли и това е голямо признание. Ще ми е много интересно да видя фабриката на този легендарен отбор. Няма обаче да имам много време, защото тестовете на „Донингтън парк“ са на следващия ден“, завърши Арабаджиев.

Пожелаваме му успех!

Миналият път разгледахме работата на механиците в отбора на Форс Индия по двигателя Ферари, който ползват. Снимката ясно показва, че усилията са насочени в смукателните колектори, които са разположени в дъното на „air box“-а (кутията за въздух) разположени между двата реда цилиндри. До преди няколко години всмукателните колектори бяха раздвижени и по този начин в реално време се променяха преходните режими на двигателите. Сега техническите правила не фиксират дължина на колектора, но забраняват всякакви раздвижени механизми.

Тема за размисъл

Миналата година Владимир Арабаджиев се състезаваше в италианския шампионат Формула 3000. Мощността на двигателя произведен от английската компания „Zytec“ е над 500 к.с Независимо от приблизително еднаквата маса на автомобилите във Формула 3000 и Формула Мастър и значително по-ниската мощност на последните (двигател на Хонда с обем 2000 куб см и мощност 250 к.с.) времената са учудващо близки. Ако разгледате внимателно шасита в двете серии лесно ще разберете къде е най-големият потенциал в съвременния пистов моторспорт.