ЗЕЛЕНЧУЦИ – ДОМАТ, ПИПЕР, КРАСТАВИЦИ, КАРТОФИ :: Пипер – Семена за пипер, засяване на пипер, отглеждане на пипер

4
Добави коментар
napoyavane
napoyavane

17.04.2010 22:46 –
Пипер – Семена за пипер, засяване на пипер, отглеждане на пипер

Отглеждане на пипер

Пиперът (Capsicum annuum) е топлолюбива култура, която се нуждае от 20 градуса топлина през вегетацията. Семената покълват за 8-10 дни при температура 20-25 градуса и влажност на почвата около 70-75% от полската влагоемност. Разсадът се отглежда в култивационни съоръжения. За много ранно производство семената се засяват в отопляеми оранжерии от края на януари до 10 февруари, за ранно – от началото до средата на февруари. За средно ранно производство за зелен и червен пипер за мелене семената се завяват от 1 до 20 март. Семената се хвърлят на дълбочина 2-3 см. Растенията се пикират при появата на втори същински лист на разстояние 10х10, 8х8 или 6х6 см или в отделни саксийки.
 

 

Оптималната температура за растежа и развитието на пипера е 18-25 градуса. Под 12 градуса растежът на растенията спира, а при горещини над 35 градуса цветовете и плодовете окапват. Кореновата система също е чувствителна на почвената топлина. Най-добре тя се развива при стойности от 18 до 22 градуса.

Ако не осигурявате редовно поливане на пипера, то растенията също могат да загинат. Ако влажността на въздуха е ниска и температурата е висока, цветовете могат да окапят. До настъпването на плодообразуването пиперът не проявява големи претенции към водата, но след това, особено през юли-август, трябва да напоявате редовно. До формирането на първите плодове поливките са през 12-16 дни, а през целия вегетационен период поливките трябва да се извършват през 6-7 дни при норма 30 куб. м за 1 декар.

Пиперът се нуждае от плодородни почви. Те трябва да са наносни, ливадно-канелени и канелени горски, дълбоки с богато съдържание на хумус и азот, фосфор, калий. Почвата трябва и да е водопропусклива, влагоемна, бързо да се затопля, за да работят добре корените. Не трябва да садите пиперът след пипер или други култури от семейство Картофови, към които принадлежи. Развива се най-хубаво след разорана люцерна и тревни смески. Добри предшественици са растенията от семействата Бобови, Тиквови и Житни.

Пиперът се засажда на редове на разстояние 60-70 см един от друг и 13-15 см между растенията за зелен пипер и 10-12 см между тези за червен пипер. Може да се отглежда и в лехи при двуредови схеми на засаждане. Разсадът се изнася на открито, след като е преминала опасността от късни пролетни слани, което за Южна България започва след 20 април при суперранното и ранното полско производство, а след 5 май при средно ранното. Седмица след това се прави подсаждане.

През вегетацията пиперът се подхранва с азотни торове, като половината от количеството се внася при първото окопаване, а втората половина – при започването на масовото плододаване.