“Мисия Лондон” Бай Ганьо срещу Бени Хил 1 5231

5
Добави коментар
Venishka
Venishka

“Мисия Лондон” Бай Ганьо срещу Бени Хил

14.04.2010 17:39 | Култура

Попфолк звездата Андреа, която има малка, но ефектна поява в “Мисия Лондон”, бе атракцията на премиерата в сряда вечер в кино “Арена Младост”. Тя позира пред обективите в компанията на Алън Форд (вляво) и Орлин Горанов.
Снимки Булфото и Яна Блажева

Новините са хубави, дами и господа. Премиерният филм “Мисия Лондон” е много по-добър и интелигентен от собствените си рекламни трейлъри. Пълнометражният дебют на режисьора Димитър Митовски бе пласиран на родния пазар по холивудски маниер като “чисто комерсиален”. Като се има предвид родното схващане за комерсиалност и някои кадри от промоционалните откъси, очертаваше се шок и ужас. Но опасенията за приклякване пред масовата чалга нагласа не се потвърдиха.

Един от най-добрите български романи от последното десетилетие е получил филмовата адаптация, която заслужава. Екранният вариант на “Мисия Лондон” не угажда на ниския вкус, не гъделичка червата.

Смехът, който той предизвиква, не иде от корема, а се ражда и остава в главата. Изненадата наистина е приятна, защото комедията, особено ексцентричната, е сред най-коварните жанрове. Ако публиката се кикоти по време на прожекцията, иди доказвай после, че лентата е глупава.

“Мисия Лондон” няма да ни хвърли в подобни затруднения. Вместо да нанизва само хумористични сценки и цветисти реплики, филмът предлага сатира със забавено действие. Тегли ти ножа, оскубва те до голо, но преди и след това целува ръка. А най-изтънченото удоволствие иде от факта, че англичаните го отнасят точно толкова, колкото и българите.

Това впрочем е заложено ощев романа на Алек Попов. Книгата излезе от печат през 2001 г., след като нейният автор натрупа няколко години трудов стаж като дипломатически служител в лондонското посолство на Република България. Съвсем естествено при четене на текста “Мисия Лондон” въображението се развихря от милите родни персонажи, а поданиците на британската империя остават повече като фон на българската простотия.

Сюжетът на филма “Мисия Лондон” (Алек Попов е съсценарист заедно с Митовски и с театралната режисьорка и драматург Диляна Манева) прозорливо издига англичаните от поддържащи фигури във водещи. Слага ги наравно с българските действащи лица. Ако в книгата топката лети между читателя и родните персонажи, във филма мачът се разиграва между българския и английския отбор. Тренировъчният лагер на нашите е собственото ни посолство, а на противника – компанията за елитни контакти “Famous connections”.

И така, с личната протекция на българската първа дама (Ернестина Шинова) в лондонската ни амбасада цъфва нов посланик (Юлиан Вергов). По своя замисъл мисията му е божествено проста – да докара британската кралица на прием на нашата президентша. Какво по-удачно за целта от местна компания, осигуряваща контакти с известни и влиятелни личности. Нейният собственик (Алън Форд) и импресарио (Томас Арана) знаят какво желае г-н българският посланик и имат ресурса да му го осигурят. Нещата тръгват по мед и масло, приемът е насрочен, Нейно величество – на разположение

Междувременно редовият състав на посолството реди далавера след далавера. Консулът (Славчо Пеев) разпродава хранителните и питейните запаси на амбасадата сред закъсали нашенци. Изпаднал бивш актьор (Георги Стайков) заедно с руски мафиот (Павел Чернев) излавят патиците от Ричмънд парк, а амбасадният ни готвач (Любомир Нейков) ги скрива в дипломатическия фризер. Нещатната чистачка на посолството (Ана Пападопулу) се пише студентка, но яха пилона в мизерен лондонски бар, докато импресариото на агенцията за елитни контакти не открива в нея… самата принцеса Даяна. Оказва се, че тази агенция осигурява двойници на знаменитости за интимна употреба. В репертоара й се мъдрят Хитлер, Мерилин, Садам Хюсеин, Че Гевара, Парис Хилтън, Ясер Арафат, Елвис, Мао, Ленин, както и британската кралица. Оказва се също, че в част от оскубаните патици има имплантирани чипове за проследяване. А първата ни дама пристига с изпълнители на огнен спектакъл.

Под режисьорското съдийство на Димитър Митовски английските персонажи придобиват байганьовски черти, а българските напомнят Бени Хил и неговия антураж. Ако британците се налагат с колективна игра, нашият отбор се разписва с няколко блестящи солови акции начело с Юлиан Вергов.

Лично аз ви подарявам красноречивата прическа на Орлин Горанов като българския президент, очичките на бившия депутат от “Атака” Павел Чернев в ролята на мафиота Батьката, тандема Стойко Пеев (постановчик на огнения спектакъл) и Коцето-Калки (пиротехник на същия).

И вдигам летвата още по-високо за следващия филмов проект на Димитър Митовски и Алек Попов “Черната кутия”.

Антония КОВАЧЕВА

Пазарувай в MediaMall.bg – книги, музика, филми и абонаменти