Електронен подпис – полезна информация

3
Добави коментар
TaLoV
TaLoV

Понятието Електронен подпис – това компонент на електронен документ, чието действие е предпазване от злупотреби. Това е закодиран подпис или казано с други думи, математическо развито действие, създадено чрез шифрирана обработка на дадена информация, която е предназначена да потвърди самоличността на изпращача, и че изпратената или получена информация е достоверна и не е променяна от други ллица.
Този вид подписи имат най-голямо приложение при дистрибуция на софтуер, при финансови транзакции, лична кореспонденция и изобщо навсякъде, където се обменя наистина важна информация по електронен път и е възможно фалшифициране или опит за това да бъдат прихванати навреме.
Съществуват 2 вида електронен подпис – квалифициран и усъвършенстван. Първият вид  се различава от втория по това, че има 2 допълнителни атрибута. Съпътстващ е от издадено от доставчик на удостоверителни услуги сертификат за квалифициран такъв подпис (или удостоверение). Този сертификат потвърждава връзката между автора и публичния ключ за проверка на подписа и е направен чрез устройство за сигурно създаване на подписа. Освен това той е създаден с помощта на устройство за сигурно създаване на подписа. Квалифицираният подпис има значението на саморъчен подпис, като чрез него можете да подписвате документи от разстояние. С този вид подпис хорат могат до ползват електронните услуги на всички агенции и министерства.