Да режем или да не режем – това е въпросът

2
Добави коментар

от Лидия Тодорова, Център по мениджмънт Стара Загора

Общото свиване на разходите равносилно ли е на подобрено състояние на фирмата?

Да се намалят разходите, за да оцелее фирмата!  Подкрепям този призив, но според  мен има опасност в безогледното рязане на разходи – чрез съкращаване на хора, намаляване на бюджети – за заплати, за преки разходи, за реклама и какво ли още не.

Много от управляващите в момента прилагат следния подход – приходите намаляха, ще намалим и разходите на фирмата и така ще оцеляваме. Разбира се не е логично при намален потенциал на пазара да се работи със същия работен капацитет и е наложително да се намалят разходите. Но ако съкращаването на разходите на фирмата не е обвързано с предлаганата стойност за клиента ефекта за фирмата ще е временен. Например често срещаната практика да се съкращава определен процент от хората във всеки отдел във фирмата е доста рисков.

Че трябва да режем е безспорно, за мен ключът тук е откъде. Общото намаляне на разходите се случва често, но по този начин има опасност сериозно да се засегне кръвоносната система на фирмата. Всеки кръвоносен съд в човешкото тяло е част от кръвоносната система, но има места на които ако се порежеш е фатално и такива, на които нараняванията не се отразяват сериозно и зарастват бързо. И във фирмата е по сходен начин. Не бива да се реже сериозно от местата (хора, разходи, звена), които имат пряко отношение към създаването и предоставянето на стойността за клиента.

Преди да решите от къде и по колко да режете помислете върху следните въпроси:

1. Каква е стойността, която фирмата предоставя на клиентите си и стойност ли е наистина?

Схема Последователност на създаване и предоставяне на стойност 

След като направите анализ на стойността, която предоставяте на клиентите си и след като сте определили кои дейности и длъжности я предоставят е подходящо да пристъпите към решение от кои дейности и длъжности ще намаляте разходите, спрямо приноса, който имат към създаване и предоставяне на стойността за клиента.

2. Кои дейности, звена и длъжности изработват и доставят стойността на клиентите ви?

Дейности и длъжности, имащи директен принос към създаването и предоставянето на стойността за клиента

В кои от тези дейности сте най-добри?

Кои от тези дейности са основната кръвоносна система и орязването им може да се отрази фатално на фирмата?

Много внимателно преценете как ще се отрази съкращаването на разходите в тези области. Например: намаляват се заплатите, хората работят в голяма несигурност, понижено е качеството на продукцията, няма никакви схеми за лоялни клиенти. Всички тези мерки са практикуват в настоящата кризисна ситуация, но дали техния ефект е дългосрочен? Ще доведе ли наистина до стабилизиране на състоянието на фирмата или ще има обратен  ефект – отблъскване на клиенти?

Потърсете нови начини да предоставяте желаната стойност по още по-добрър начин. Когато знаете кои са тези дейности и хора, които карат клиентите ви да бъдат клиенти ще сте по-фокусирани върху тяхното по-добро управление, оптимизиране, развитие. Управленската ви цел ще бъде да развивате точно тези дейности, а не всички изобщо. А защо не, ако имате възможности да инвестирате в подобрение, това да бъдат точно тези дейности.

Дейности и длъжности, които са важни, но нямат директен принос към стойността. Или от къде, ако отрежете няма да е чак толкова фатално за фирмата?

Има такива изпълнителски функции (звена), които са важни, но са поддържащи и обслужващи. Разбира се кои звена, функции или длъжности са част от периферната кръвоносна система зависи от характера на дейността на фирмата и специафиката на изпълняваните дейности. Като казвам да режете от по-малко болезнените места, не казвам да премахнете напълно някои дейности. Най-подходящо е разходите за такъв тип дейности да се намалят, като изпълнението им се прехвърли на външни фирми.

Все повече се използва outsourcing за изпълнение на част от дейностите на фирмата. Традиционно това са поддържащите дейности – счетоводство и финанси, транспортни услуги, IТ поддръжка и др. Ако дейността на фирмата ви не е свързана пряко с изпълнение на транспортни услуги, защо е необходимо да се поддържат транспорти средства, шофьори и да се покриват всички съпътстващи разходи. Помислете за прехвърлянето на такъв тип дейности на външна изпълнител. Разбира се е въпрос на проучване на условия, при които транспортната фирма би изпълнявала за вас доставките на готова продукция до клиента, на реномето на фирмата. Ако за вас е по-изгодно така, защо да плащате всички разходи, за да поддържате собствен автопарк?

Дейности и длъжности, които не носят стойност – режете най-много от тях.

Дейности и длъжности, които са създени някога по необходимост, но вече не са актуални или полезни, но разходите по издръжката им съществуват. Ако нямате повече нужда от тях – съкратете ги.

По-всяка вероятност ще ви се наложи да съкращавате хора (или вече сте го правили). Няма да ви убеждавам как не бива да го правите. По-скоро ще кажа: правете го обосновано. Може би имате раздути щатове, все пак не ви трябват толкова много хора, като в спокойните времена. Да, неприятно е за хората, а и сигурно си задавате въпроса какво ще правя утре когато нещата тръгнат нагоре, пак ли наново ще търся хора? И за двата довода имате основание. Но ако нямате достатъчно приходи да издържате хората, по-добре спасявайте тези, които можете, отколкото да се опитвате да задържите всички и да карате цялата фирма да се задъхва още повече.

Никой не знае кога ще дойдат по-спокойни времена и изобщо ще дойдат ли в предишния си вид. Ако не се свиете умно сега може докато чакате по-добрите времена да сте се обезкървили дотолкова, че да ви е много трудно (или дори невъзможно) да се възстановите.

Намалявайки фирмените разходи от какво реално режем – от разходите или от стойността за клиентите ни?

Тази публикация е пусната
на 27.04.2010 в 12:02 под категория Опознай пазара, Определи посоката.
Може да следите коментарите по нея чрез RSS 2.0 хранилка.