Ivan$Stani: Отворете сърцата си за този прекрасен свят

9
Добави коментар
stoyan83
stoyan83

За пореден път се убеждавам, че няма нищо случайно на този свят. Търся две момчета, за да разкажат за новата си песен, за усилията, които полагат да правят музика в България, за желанията и мечтите си.

Водим разговора в чата и чак на финала разбирам, че те всъщност са в Шумен, някъде близо до мен. Това са Иван и Стани – или както пише на дебютния им албум Ivan$Stani! И двамата пеят от малки. И двамата са участвали в конкурси и телевизионни предавания. И двамата пишат текстове и музика. И двамата вярват, че някой ден ще станат големи звезди.

Нели Русева: Здравейте, момчета! Нека започнем с кратко представяне. Откога сте заедно?

Ivan$Stani: Заедно сме от две години и нито за миг не съжаляваме, че се събрахме като дует.

Нели Русева: Кой кога откри музиката и желанието си да се занимава с това?

Ivan$Stani: Това е абсолютно естествен ход на развитие при всеки един артист. От много малки сме разбрали, че музиката е смисълът на живота ни.

Нели Русева: Кажете по няколко думи за себе си, от къде сте, кой какво учи, от какво се интересува.

Ivan$Stani: Ние сме от различни градове – София (Иван) и Шумен (Стани). И двамата сме се изявявали самостоятелно преди да започнем съвместната си работа и никой от нас не е мечтал за дует. За наше щастие пътищата ни се пресякоха в един проект, в който и двамата участвахме. Веднага си допаднахме, сприятелихме се и се харесахме като певци. Така се стигна до създаването на Ivan$Stani. Нека всички знаят, че изцяло сме се посветили на това, което правим и за нас музиката не някакво хоби. Поради тази причина в момента и двамата не учим. И въпреки това вярваме, че доста сме научили.

Нели Русева: Каква е историята с това, че Нострадамус ви е предсказал…

Ivan$Stani: Ха! Това беше една PR новина, която смятаме, че е много хумористична и различна. Който я е прочел, знае за какво става дума. Беше един вид провокация към всички онези медии, които предпочитат да пълнят страниците си с жълти пикантерии за сульо и пульо, вместо да отразят издаването на един албум, пълен с авторски песни, модерно звучене и много стойностна музика, какъвто е нашият – „Нека вали”.

Нели Русева: Били сте част от „Групата”, защо се разделихте?

Ivan$Stani: Когато бяхме в „Групата”, двамата искахме да работим от сутрин до вечер, да записваме и да репетираме с момчетата. За жалост организацията от страна на продуцентите ни беше безотговорна и хаотична. Нямахме време за губене и се разделихме.

Нели Русева: Какво ви е мнението за конкурса „Евровизия”?

Ivan$Stani: Нашето участие през 2008-ма остава незабравимо. На сцената на „БГ Евровизия” направихме своя дебют като дует. Мнението ни за „Евровизия” по онова време беше по-добро, отколкото е днес.

Нели Русева: Кога излезе дебютния ви албум?

Ivan$Stani: Юли месец, миналата година. Малко хора знаят за него, поради липсата на реклама. Този албум няма срок на годност. „Нека вали” със сигурност е нещо ново за България по отношение на качествената и идейна музика.

Нели Русева: В него песните са любовни или свързани с любовта? Защо последното ви парче е „М.Р.А.З.Я.ТЕ“?

Ivan$Stani: Пеем за любовта, да. Възпяваме предимно хубавите неща от живота в нашите песни. Дори „М.Р.А.З.Я.ТЕ” е любовна песен, в която пеем: „Мразя те, но в тебе всичко ме привлича! Мразя те, защото много те обичам!”. Прекрасен текст на Катя Викьова, с която работим върху всичките си песни.

Нели Русева: Кой ви пише песните?

Ivan$Stani : Сами си ги пишем и реализираме от 0 до 100 %. Това е нашата гордост!

Нели Русева: Имате ли любима песен от албума?

Ivan$Stani: „Нека вали”, разбира се!

Нели Русева: Над какво друго работите?

Ivan$Stani: Над още много хубави песни. Имаме много записани вече, готови за втори албум. Но не възнамеряваме да правим такъв. Съсредоточили сме се върху нашите чуждестранни проекти и прекратяваме записите на български език.

Нели Русева: Къде пеете сега, могат ли феновете да ви гледат и слушат някъде?

Ivan$Stani: Никъде не могат да ни гледат, нито да ни слушат. Направихме всичко възможно това да се случи, организирали сме не едно и две наши участия и медийни изяви през изминалите две години изцяло сами! Вече не можем да работим по този начин. Вдигнахме ръце! Българска музика в България не се слуша, нито се подкрепя. И не сме единствените, които го казват. Ето поради тази причина вече не работим за България. Всеки обаче, който има интерес да чуе най-новото от нас може да го направи на www.ivanistani.com.

Нели Русева: Имате ли общи интереси, освен музиката – спорт, книги, гаджета…?

Ivan$Stani: Ние сме астрални близнаци. Приличаме си страшно много. Четем едни и същи книги, гледаме едни и същи филми и през повечето време сме заедно. От време на време се бием… с възглавници! Майтап!

Нели Русева: Кои са ваши кумири- български или чужди музиканти, от кого се учите?

Ivan$Stani: Нямаме български кумири, за съжаление. Иска ни се да имаме, но уви. Нашите идоли са чуждестранни.

Нели Русева: Шегувате се и казвате, че сте на 40 години, но двамата общо. Как се виждате след 20 години например?

Ivan$Stani: Млади, щастливи и много богати! Виждаме се като световни звезди. (Аауу, че високо самочувствие сме имали, нали?!! Как не ни е срам! 🙂

Нели Русева: Харесвате ли си живота тук, или имате планове някой ден и вие да изчезнете от България?

Ivan$Stani: Не някой ден, а след броени дни изчезваме от България. Живота ни тук е ад. Отвратени сме до крайна степен, но предпочитаме да замълчим за подробностите. Не ни останаха и приятели тук – всички избягаха. И се спасиха. И нашето време дойде.

Нели Русева: Бихте ли включили и момиче към дуета или такава група не би била печеливша?

Ivan$Stani: Не сме ли ви достатъчни? Много хора ни питат това. Бихме направили съвместен проект с певица, но не бихме работили като трио за постоянно.

Нели Русева: За какво мечтаете?

Ivan$Stani: Да сме здрави! Да реализираме мечтите си и да направим хората по-добри и по-щастливи с нашата музика.

Нели Русева: Пожелайте си нещо… на вас, на семействата ви, на читателите и вашите фенове…

Ivan$Stani: На нас: Щастие! На нашите семейства: Здраве! На всички читатели: Отворете сърцата си за този прекрасен свят! Да сме добри и щастливи е избор, който всеки един от нас може да направи!

За fortisimo.eu – Нели Русева