Село Лещен – екотуризъм в ретро стил

84
Добави коментар
marlow_bg
marlow_bg

Върху крайните южни склонове на Западните Родопи, на 590 м надморска височина са пръснати трийсетина къщички на екотуристическото селце Лещен. От него се откроява красива гледка и към билото на Пирин планина.

Само на 15 км в североизточна посока се намира гр. Гоце Делчев. Наблизо са и етнографските комплекси Ковачевица – на 7 км, Делчево – на 18 км и Долен – на 20 км. На 50 км е разположен курортът Банско, а на 60 км – Роженският манастир (близо до гр. Мелник).

Ако пътувате от София до Лещен, ще трябва да изминете близо 200 км, а от Пловдив разстоянието е около 150 км.

Първото нещо, което ще ви посрещне в село Лещен е гледката към накацалите по стръмните склонове на планината къщички,  изградени в ковачевския архитектурен стил. Те още пазят в себе си истинския дух  на българското село.

Сред архитектурните паметници се откроява църквата „Св. Параскева”, датирана към 1836 г. и Килийното училище. Стенописите на църквата изпъкват с едрия си щрих и ярките си цветове.

Църквата и Училището в Лещен

Някога местните жители се препитавали с дюлгерство, ковачество и добиване на златоносен пясък. Автентичността на миналото, естествената природна красота, примесена с изкуствено придадения й модерен туристически облик, използвана и като сценичен фон за заснемане на игрални филми и музикални клипове, примамват посетители за неповторими преживявания.

Къщи в село Лещен

В зависимост от сезона туристите могат да се облагодетелстват от благоприятни условия за лов и риболов, плуване и балнеолечение в курорта Огняново (5 км), гъбарство и билкарство, планински излети или разходки до съседните етнографски комплекси Ковачевица, Делчево и Долен. Биха могли да си организират и екскурзионен ден до близкия ски курорт Банско или до най-големия манастир в Пиринския край – Роженския.

Ваканционното място предлага 15 реставрирани и пригодени за настаняване къщи, в т. ч. 21 двойни стаи, 2 стаи с по четири легла, 4 апартамента. Автентичният им възрожденски вид, с тиклени покриви (от сечен камък) и с дъх на дърво, е съчетан с модерни условия като телефонна и компютърна връзка, сателитна телевизия.

Голяма част от къщите имат механи, в които на госта се предлага възможността сам да си приготви храна.

А какво по-голямо блаженство да си изпиеш сутрешното кафе на чардака, вдишвайки свеж планински въздух и поглъщайки с поглед красотите на запазени девствени кътчета.

Подходящи за голяма туристическа група са трапезарията (21 места), ресторантът (25 места) и лятната градина (40 места).

В селската кръчма (някогашно килийно училище:) се предлагат уникални кулинарни шедьоври. Дървени плочи представят дневното меню, а чепчето, което виси над всяка маса, очаква подръпване, за да сигнализира на келнера за породила се у клиента потребност.

Архаичен дух все още обитава и главната калдаръмена уличка, откъдето посетителят може да си купи интересни сувенирчета за спомен.

Самобитнотността на региона примамва и с възможността за отсядане в атрактивна екопостройка.

Глинената къща – село Лещен

Жилището на Фред Флинстоун ли е това, къщичката на Грухчо от приказката “Трите прасенца”, или архитектурно творение на Гауди? Глинената (Кирпичената) къща, построена през лятото на 2005 г., чудесно се вписва в анимирана представа за първично-природното. Екопостройката реанимира използването на стари строителни материали като глина, слама и дърво. Насладата от глътка сутрешно кафе на чардака може да бъде удължена в това уникално място със следобедна релаксация.

Други интересни природни забележителности в околността, които може да посетите са изпълненият с вековни букови и елови гори резерват „Тъмната гора”, в землището на с. Ковачевица; каньонът на река Канина, местността Синият вир; скалните образувания “Козият камък” и “Черната скала”, известни още като тракийските съкровища. Някога върху голямата скала “Козият камък” е имало много дупки с правилна кръгла форма, еднакъв размер и дълбочина, но мястото бива взривено от иманяри и днес те вече не могат да се видят.

Определено село Лещен и района около него обещават една хубава почивка сред природата и автентичността на старо българско село. За тези от вас, които предпочитат селския туризъм това място трябва да бъде включено в списъка ви за посещения.

Ако някой вече е посещал село Лещен, ще се радваме да сподели своя опит и мнение за него.

Ако статията Ви харесва гласувайте за нея или я споделете!