Породи говеда за месо

2
Добави коментар
davis
davis

 
1
2
3
4
5

(58 гласа, оценка 4.09 от 5)

В света има около 300 породи говеда, от които 26 са от породите за месо.

Херефорд (Hereford)

Херефордското говедо е създадено в Западна Англия. То има много здрава конституция и отлична аклиматизационна способност, поради което е най-разпространената порода месодайни говеда в света и съставлява основния процент от говеждите стада с месно направление в Северна и Южна Америка, Австралия, Нова Зеландия, Англия, Русия и др.

Херефордското говедо е типичен представител на скорозрелите английски породи за месо. То има хармонично телосложение с типичните за месодайното направление признаци. Цветът на космената му покривка е червен с бели петна на главата, холката, гърдите, корема, крайниците (под колената и скакателните стави) и кичура на опашката.

Живата маса на кравите от порода херефорд  е 550-600 кг, а на биците – 800-1000 кг.

У нас след 1965 г. бе направен внос на херефордски бици за промишлено кръстосване на крави от българското червено говедо, а след 1981 г. – на заплодени юници и на бици от безрогия херефорд от Канада за нуждите на месодайното говедовъдство.

Абердин-ангус (Angus)

Породата Абердин-ангус е създадена в Североизточна Шотландия.

Живата маса на кравите от тази порода е 500 кг, а на биците – 700-800 кг. Характеризира се с малка и нежна глава, удължено и силно замускулено тяло, къси и нежни крайници, жив темперамент, стигащ до злонравие. Цветът на космената покривка е черен. Съществени признаци за породата са безрогието, дребноплодието, високата скорозрелост, добрата аклиматизационна способност, добрите майчински качества, дълголетието, пригодността към пасищно отглеждане, добрата месна продуктивност, високото качество на месото (отлично мраморирано, крехко, тънковлакнесто и вкусно) и много високият кланичен рандеман (65-70%) при най-благоприятно съотношение на месото и костите в трупа (86-88:14-12%). Абердин-ангус е породата широко разпространена в Северна и Южна Америка, Нова Зеландия, Австралия, Великобритания и др. У нас през 1981 г. са внесени разплодни женски животни и бици от Канада за нуждите на месодайното говедовъдство.

Лимузин (Limousine)

Породата Лимузин е създадена в Югозападна Франция в райони с по-бедни пасища, пресечени терени и при по-сурови климатични условия. Бици от порода Лимузин са използвани за промишлено кръстосване с нашите породи крави за мляко.