Кокосовите острови: На изток от Рая – тема за Кокосови острови – Idi.bg

65
Добави коментар
tao
tao

Кокосовите острови, наречени още Острови на Кийлинг (Cocos Islands), се намират в Индийския океан и са островна територия на Австралия. Общата им площ е 14 кв. км. (група от 2 атола и 27 коралови острова), а населението – около 600 души. Официалната валута на островите е австралийският долар. Столицата е Уест Айлънд и в нея живее една пета от населението – около 120 души. Официален език е английският, но се говори и местен диалект на малайския, специфичен за островите. Кокосовите острови са конституционна монархия и са подчинени на британската кралица Елизабет Втора. Анексирани са към Британската империя през 1857 г., а през 1955 г. са прехвърлени под контрола на Австралия. Островите се управляват от австралийски администратор, но въпросите на местното самоуправление се решават от Съвет на островите. Полицията на Кокосовите острови се състои едва от 5 човека, тъй като отговорността да защитава населението е на Австралия.

Снимка: Google Maps

Специфична особеност на Кокосовите острови е фактът, че на цялата им територия не може да бъде открит нито един източник на прясна вода – река или езеро. Водата се добива от изпъкнали земни слоеве, намиращи се на по-големите острови и образувани от акумулация на дъждовна вода. Подобно на една друга островна държава, Тувалу, те са с максимална надморска височина от 5 метра, което ги прави силно застрашени от тенденциозното повишаване на морското равнище на океаните. Кокосовите острови се делят на Северен атол и Южни острови – северният остров на Кийлинг е оформен под формата на буквата С, а в центъра му е разположена живописна лагуна; южната група пък се състои от 24 малки островчета, образуващи незавършен атолен пръстен. Имената на местен език на всички острови започват с Pulau и са допълнени от специфичното име. Интересен факт е, че Кокосовите острови са разположени почти на обратната страна на Земята спрямо един техен „съименник“ – Кокосовият остров (Cocos Island) в Коста Рика.

От всички острови само два са населени – Уест Айлънд, заселен основно от етнически европейци, и Хоум Айлънд, заселен предимно от етнически малайци. Счита се, че първите малайци идват на островите през 1826 г. – те са докарани като роби и наложници на европейските заселници, по-късно превърнати в обикновени работници. 80% от населението са мюсюлмани (сунити), а останалите са християни (протестанти). Основните стоки на населението идват чрез внос от Австралия, но населението се препитава и чрез износ на копра (от кокосовите палми), малки градинки, риболов и туризъм. На Уест Айлънд е разположено единственото летище на Кокосовите острови. В архипелага има 2 училища – по едно на всеки заселен остров.

Съвременната история на островите започва през 1609 г., когато капитан Уилям Кийлинг става първият европеец, който ги открива. Кокосовите острови обаче остават ненаселени чак до 19-ти век. През 1836 година тук идва Чарлс Дарвин, който е част от изследователска експедиция – получените от експедицията резултати подкрепят негова теория по отношение на сформирането на атолите. По време на Първата световна война, на 9 ноември 1914 г., островите стават място на една от първите морски битки във войната.

Кокосовите острови са покрити с гъста растителност и високи палмови дървета. Флората и фауната им се са впечатляващи – поради отдалечеността и изолацията на островите, там са се оформили множество ендемични подвидове на птици от семейство Дърдавцови. Кокосовите острови са дом на няколко вида птици (основно водни видове), влечуги и бозайници, както и на над 500 вида риби. Всъщност всички видове бозайници – мишки, плъхове, зайци, азиатски елен, морски крави и китоподобни, са внесени на островите от заселниците.

рейтинг:

 
1
2
3
4
5

прочетен: 6894 пъти
(3) коментара

Съобщи за нередност