Какво да правим при нервен стомах? – health.bg – Здравето от А до Я – Гастроентерология – здраве, функционална диспепсия,…

27
Добави коментар
boreca6
boreca6

Какво да правим при нервен стомах?

health.bg
04-06-2010

Много хора, които са посетили лекар по повод на различни по интензивност стомашни оплаквания, в крайна сметка получават диагнозата „нервен стомах”. Това в общия случай означава, че при изследванията (рентген, фиброгастроскопия, ехографски преглед) не са открити никакви тъканни увреждания на храносмилателния тракт, а става въпрос за функционални нарушения. Въпреки това състоянието често е много мъчително за засегнатите, а това са основно млади хора в активна и трудоспособна възраст.

Основните оплаквания при нервния стомах, наричан още функционална диспепсия, са свързани с чувство на бързо засищане след нахранване, тежест и подуване на стомаха, спастични болки, упорити уригвания и къркорене в корема, парене под лъжичката, внезапно чувство на силен глад и др. По принцип тези симптоми могат да бъдат причинени от редица заболявания, затова, преди да се приеме, че става въпрос за диспепсия, задължително трябва да се изключат органични болести. А това е в прерогативите само на опитен гастроентеролог!

Ако трябва да се направи профил на типичния пациент с нервен стомах, той е млад, амбициозен, с издължено тяло, по-често жена, с тегло около и под нормалното, с интелектуална професия и задъхано всекидневие. Освен това страдащите от стомашна невроза често имат и разнообразни други оплаквания, част от комплекса нервно-вегетативна дистония: сърцебиене, трудно заспиване, обилно изпотяване на ръцете и краката, особено при напрежение, силно почервеняване на лицето, гадене и дори повръщане преди решаващо събитие (изпит, постъпване на работа, медийно участие, пътуване и др.).

Причините за това състояние са комплексни и често са свързани с т.нар. конституция на личността – става въпрос за силно възбудима нервна система. Някои анатомични и физиологични особености също допринасят за диспепсията, например издължен или „увиснал” стомах, което често е белег за слабост на съединителната тъкан, дискретни промени в киселинността на стомашния сок.

Някои от пациентите очакват да се отърват от проблемите си след кратък прием на лекарства, но подходът в случая е комплексен, защото е необходима известна промяна в начина на живот. На първо място правилен хранителен режим с поемане на малки порции храна 4–5 пъти дневно. Закуската е задължителна, колкото и на пръв поглед сутрин да липсва апетит. Поне 5 броя плодове и зеленчуци дневно, съчетани със зърнени храни, нетлъсти месни продукти и млечни произведения са в основата на здравословното хранене.

Много хора забравят да пият вода, а организмът ни отчаяно се нуждае от нея. Нека да е поне литър и половина дневно, извън чая, супите и другите течности. За намаляване на тежестта след нахранване може да се използват билкови препарати, които отпускат спазмите, подпомагат разграждането на храната и обират образуваните газове.

Много важна е двигателната култура. Дори и да нямате време за фитнес, можете да се качвате по стълбите пеша, вместо с асансьора, или да вървите с интензивно темпо поне две спирки дневно. Сутрин укрепете коремната стена чрез коремни преси с постепенно увеличаване на бройката.

Важно е и общото успокояване на нервната система, което може да стане с намаляване на кафетата и цигарите, прием на успокоителни чайове и лягане най-късно в 23:00 часа.

бутони за социални мрежи