Еменски каньон – красота и величие

7
Добави коментар
loriena
loriena

Еменски каньон е живописно и диво природно кътче на една ръка разстояние от Велико Търново. И за да му се насладите ви трябват само добра ориентация и удобни обувки. Забравете  красотата и величието на Гранд каньон в САЩ. Посетете Еменски каньон.

  На около 2 км от предбалканското село Емен започва най-живописната природна атракция на областта – Еменският каньон. Още от пръв поглед ще се влюбите в него. А когато тръгнете по маршрута на най-старата екопътека в България – Негованската, душата ви ще се изпълни с наслада и трепет от тази природна красота, така умело прикрита между величествените скали.

Еменският каньон е атракция за всички – за любителите на планинските преходи и планинското катерене, за спелеолозите, за рибарите и разбира се, за обикновените туристи, търсещи спокойно кътче за отдих през уикенда. Това е вашето място, ако мечтаете за закътан сред скали и растителност прохладен вир и обвит в легенди водопад, ако харесвате предизвикателствата на необозначените маршрути и ако искате да усетите по-дълбока връзка с природата.

До Еменския каньон можете да стигнете по пътя София – Варна. Близо до Велико Търново има отбивка за село Балван, по която след около 10 км и след като преминете през двете села (Балван и Емен) ще навлезете в пролома. Той ви очаква.

Местоположение

Еменският каньон носи името на разположеното в близост село Емен. Намира се в полите на Предбалкана в Северна България. Отстои на около 20 км от областния център Велико Търново , на около 100 км от Априлци , на около 250 км от морската столица Варна и на около 200 км от столицата София.

Еменският каньон е прорязан от водите на река Негованка и разчупва иначе равнинния релеф със съвкупност от отвеси, скални венци, ниши, водопади и пещери. На името на реката е кръстен и най-популярният турситически маршрут – Негованската екопътека (първата екопътека в България), която следва течението и последователно запознава туристите с природните съкровища на Еменския каньон. Важни факти за Еменския каньон   

В състава на Еменския каньон влизат: Еменската пещера, Негованската екопътека, езерото „Негованка“ и водопадът „Момин скок“. С дължината си от 3113 м., Еменската пещера се нарежда сред 20-те най-дълги пещери в България. Името „Негованка“  Негованка е с латински произход и означава „къса река с близък извор“. Колкото и естествено и по планински очарователно да изглежда, езерото „Негованка“ всъщност е изкуствено създадено като язовир в началото на 60-те години на XX в. През 1980 г. Еменският каньон и прилежащите към него природни форми са обявени за защитена територия, получавайки статута „Природна забележителност“. Еменският каньон е с дължина около 1 км, а Негованската екопътека е с дължина около 3 км. По стъпките на Негованската пътека в Еменския каньон

В самото начало на Еменския каньон, където се намира Еменската пещера (на около километър от центъра на селото) започва Негованската (Еменската) екопътека. Преди да тръгнете по нея обаче, поспрете за миг пред пещерата и се насладете на красотата й. Вероятно ще ви направят впечатление модернизираните и някак не на място съоръжения – бетонна платформа на входа и асансьорна шахта. Но те разбира се, имат своето обяснение – някога  Еменската пещера е изпълнявала функциите на хранилище (за гъби и за узряване на сирене), а след това е влизала в състава на изградена над нея военна база. Днес тя е достъпна за посещение, но само с предварителна заявка за водач, тъй като крие своите опасности.

Негованската екопътека следва полупресъхналите води на река Негованка. Тя лъкатуши от двете страни на течението, заобиколена от отвесни скални масиви и стръмни урви, или следва висините на Еменския каньон, досами ръба. Дървени и въжени мостове се провират между избуяла растителност и откриват коя от коя по-живописни панорамни гледки. Много от съоръженията са надвиснали застрашително над пропастта, други проскърцват, а трети почти се преплитат в съчетание с плавни стъпала, виейки се надолу към реката. Но можете да бъдете сигурни, че всички те са в добро състояние, особено след основния ремонт на екопътеката през 2001 г.

На места скалите на Еменския каньон достигат височина 90 метра, а по върховете им можете да забележите спретнати орлови гнезда. Помислено е и за онези, които искат да се насладят час – два на това природно великолепие – на множество места чи очакват закътани местенца за пикник, палатков лагер или просто кратък отдих.

След близо 2 часа преход ще стигнете до най-ценния бисер на Еменския каньон– водопадът „Момин скок“.  Името на водопада – „Момин скок“ е свързано с добре познатата в различни краища на България легенда за девойките, който слагали край на живота си, хвърляйки се от някаква височина, за да се спасят от участта да станат турски невести.  Скрит зад приветлива пещерна арка в самия край на пролома, бурният воден пад се разбива с трясък от около 10 метра височина, образувайки красив вир, заобиколен от скални масиви. На брега му много често „акостират“ планинари и рибари. Ако се окаже, че вие сте единствените посетители на мястото в този момент, не се колебайте да се разположите – ще почувствате неочаквано блаженство и някакво усещане за безопасност – само вие, водата и природата!

Не мислете обаче, че водопадът „Момин скок“ е последната спирка по пътя на Негованската екопътека. Малко след този божествено красив оазис, ви очаква изкуственото езеро „Негованка“, в което се влива и едноименната река. Ако се озовете там в късните следобедни часове, ще останете очаровани от играта на слънчевата светлина с водната повърхност. Краят на пътеката завършва с въжен мост, подобен на кей, който води до прилична на конструкция кула.

Когато тръгнете да се връщате, не е задължително да изминавате целия път до пещерата.При водопада „Момин скок“ ви очаква отклонение на пътеката, което ще ви отведе директно в центъра на село Емен. Където да отдадете дължимото внимание и на няколкото съхранени обществени сгради – Кметството, Църквата и общественото сборище за разтуха и сладки приказки – Мегдана.

 

Преходът из Еменския каньон ще ви изтощи, но и ще ви дари незабравими емоции. Така че не губете време и при следващата благоприятна прогноза за времето, планирайте посещение на това великолепно природно кътче.

22. 03. 2011 / Цвети Тошева