Фобиите – един необясним страх

8
Добави коментар
Stella_Bashewa
Stella_Bashewa

Ефебофобия – страх от млади хора

Ясно е, че ефебофобиците са най-често злобни бабички и дядовци, които постоянно крадат топката на децата. Проблемът обаче е много сериозен и дори се изследва неговия ефект върху развитието на обществото.

Коулрофобия – страх от клоуни

Напълно разбираме коулрофобите – клоуните са изключително зловещи. Сегашните хлапета не са гледали филма „То“, ние обаче сме. Фобията най-често се среща сред малки деца, но понякога остава за цял живот. Възрастните коулрофоби напълно разбират колко безумен е страхът им, но въпреки това не могат да го преодолеят.

Ергасиофобия – страх от работа

Най-яката фобия на света! Ако успееш да убедиш някой доктор, че я имаш, цял живот ще си лежиш пред телевизора. Най-често обаче се появява при хора със сериозни психически проблеми.

Гимнофобия – страх от голота

Страхът от това да те виждат гол не е кой знае какъв проблем. Лошото е, че често хората с тази фобия изпитват страх от голотата и на други хора, което е много сериозен минус, защото пропускат много красиви неща в живота (Адриана Лима, например). Всъщност тази фобия най-често е резултат точно от строгите изисквания за външност, наложени от телевизията и списанията.

Неофобия – страх от новото

Една от най-разпространените фобии. Страх от нови неща и идеи. През средновековието доста хора са изгорели заради болните от неофобия инквизитори. Патриархалното общество и всичко подобно също се приемат за неофобични.

Параскаведекатриафобия – страх от петък 13

Невъзможната за изговаряне дума в буквален превод от гръцки означава фобия от петък 13.

Панофобия – страх без причина

Страх те е, но не знаеш от какво. В даден момент толкова много се побъркваш, че започваш да се страхуваш от всичко – много често се регистрира при шизофрениците.

Тафофобия – страх да не те погребат жив

Никой не иска да бъде заровен жив, но за някои хора това е мания. Основното им притеснение е, че лекарите ще направят грешка и ще ги обявят за мъртви. Най-ужасното в цялата ситуация е, че няма да могат да поправят грешката, а просто ще се събудят на два метра под земята. Преди съвременната медицина да стане съвременна, това се е случвало доста често.

Птеронофобия – страх от гъделичкане с перо

Ако брат ти се е счупвал да те гъделичка като малък, изпитващ неподправен ужас към приближаващото се към теб перо.

Тъпосайтофобия – страх от тъпи сайтове в нета

Не знаем дали има хора с такава диагноза. Измислихме си това заболяване като жест на благодарност, че прочете този материал до края.

Има три неща, които възрастните могат да научат от децата: да бъдат радостни без повод, винаги да са заети с нещо и да се стремят с всички сили към това, което желаят.