Гей парад в София – за и против

4
Добави коментар

Гей парад в София – за и против
26 Юни 2010 г.

Днес, 26 юни, за трети пореден път ще се проведе гей парад, който ще премине през центъра на столицата. Както и в предишните години, мненията и този път са противоречиви.
Ето и някои от тях:

Светият Синод на Българската православна църква: „…Клириците и православните християни – членове на Светата Българска православна църква, категорично се противопоставят на тази публична, безцеремонна и срамна демонстрация на содомския грях, изявата на който нарушава правата им. Той има гибелни последици за физическото и духовното здраве на хората, руши традиционните устои и ценности на българския народ и внася съблазън в мирогледа на нашите деца и младежи“.

Националното ръководство на „Демократи за силна България“ (ДСБ) заяви, че като демократична и реформаторска партия, ДСБ подкрепя правото на всички граждани за публична изява и протест, уважава различието и е срещу всяка форма на дискриминация и проява на ненавист и насилие: „Правото на изразяване на различната сексуалност и защитата на хората с такава, от престъпления, мотивирани от омраза, поставят основата за постигане на Европейско ниво на обществена толерантност“.

Посланикът на САЩ Джеймс Уорлик подкрепи провеждането на гей парада в София. Същото направиха посланиците и на други посолства у нас – Великобритания, Норвегия, Холандия, Франция, Испания, Швеция, Австрия и ЮАР.
В изявление до медиите, озаглавено „Да прегърнем различията и насърчим толерантността“, Уорлик посочва, че нестихващата борба за правата на хомосексуалистите е прераснала в световно движение, което има за цел да гарантира на всеки правото на живот без насилие и страх, независимо от това кой е той и кого обича.
Уорлик посочва, че президентът Обама е обявил юни за Месец на хомосексуалността, бисексуалността и транссексуалността в Съединените щати.

В отворено писмо до българските държавни институции Асоциация „Общество и ценности“ изяви своето несъгласие относно провеждането на гей парада в столицата. Писмото подкрепиха Обединени евангелски църкви, католическата общност в България, граждански и неправителствени организации, както и политически движения.
Ето част от него:

„Уважаеми Дами и Господа,
Ние, долуподписаните организации, като представители на различни прослойки и групи на българското общество, искаме да изразим своето дълбоко безпокойство относно провеждането на насрочения на 26 юни гей парад в нашата столица. В този акт виждаме не друго, а пореден целенасочен опит да се размият общоприетите граници в обществото ни и да се ерозират нагласите му по отношение на българското семейство.
Свидетели сме на грубо манипулиране на общественото мнение с цел промяна на изконните ценности и традиции на нашия народ. Парадиращите умело маскират исканията си под формата на „граждански права и свободи“, като фактически призовават към ограничаване на правата и свободите на всички различно мислещи.“

Божието слово ясно ни казва в 1 Коринтяни 6:9, 10: „Или не знаете, че неправедните няма да наследят Божието царство? Не се заблуждавайте. Нито блудниците, нито идолопоклонниците, нито прелюбодейците, нито прелъстителите на юноши, нито хомосексуалистите… ще наследят Божието царство“.

На къде сме се запътили и къде отиват нашите ценности? Въпрос, който крие в себе си страшен отговор!

всички новини »