Преживяемостта при рак на белия дроб се увеличава – health.bg – Здравето от А до Я – Белодробни проблеми – рак, Евгения…

31
Добави коментар
boreca6
boreca6

Преживяемостта при рак на белия дроб се увеличава

Почти всички хора с диагноза рак на белия дроб крият от околните, че са болни, защото те ги смятат за обречени.

Това заяви Евгения Адърска, председател на Асоциацията на пациентите с онкологични заболявания и приятели, опирайки се на опита на организацията.

„Смята се, че всеки с диагноза рак на белия дроб вече е „пътник”, а разбирането и подкрепата на околните е един от най-важните фактори, които помагат на хората да се преборят със заболяването.

За съжаление няма систематичен мониторинг за преживяемостта и статистика за хората, които се преборват с рака. Затова обществото обикновено чува за смъртността, но не знае за тези хора и техните семейства, които са спечелили много битки с рака”, посочи Евгения Адърска.

Кампанията „Аз не искам да съм виновен” на АПОЗ, Рош-България, Световната коалиция за борба с рака на белия дроб, Световната организация за контрол над рака, Българското дружество по белодробни болести и на Българското онкологично дружество обръща внимание на това колко е важно да се знае, че хората, заболели от рак на белия дроб, не са обречени на смърт.

Медицината непрекъснато работи по нови терапии и тества техните резултати, ето защо развитите страни, които следят тази статистика, регистрират все по-висока преживяемост.

Във Великобритания и САЩ националните здравни органи отчитат повишаване на процента на преживяемост от рак на белия дроб, като в началото на XXI век той достига 66%, сравнено с 50% от последните десетилетия на XX век. 

61-годишната Елена Русева е от хората, които са спечелили битките с рака на белия дроб. „Нито за миг не съм се почувствала обречена, даже тази дума не ми е хрумвала”, казва тя.

Подкрепата на близките и колегите й е била от огромно значение за нейната вяра и последователност да спазва всичко необходимо, за да се излекува: „Близките ми не се уплашиха, въобще не го приеха като „Краят”. Може би и затова аз не се сринах, защото всички казаха: „Не, това не е възможно, всичко ще се оправи, няма как, медицината е толкова напреднала”.

бутони за социални мрежи