Сладко от зелени смокини | Gastronom.bg | Рецепти, кухня, диети, заведения, специалитети

5
Добави коментар

Сладко от зелени смокини
От: БАБА МАРИЯ

 

Прочетено: 2923
Оценка: 3.00
Препоръчано: 0

1 кг смокини
1 кг захар
1 ч.л. лимонена киселина
1 ванилия (може също 3-4 листа индрише или настъргана портокалова кора)

 

Избират се дребни зелени смокини, почистват се от дръжките и се надупчват на няколко места с вилица. Плодовете се поставят в дълбока тава с вода и се варят 3 пъти по 15 мин. В първата вода се слага 1 с. л. син камък (меден сулфат за пръскане на лозята), за да се запази зеления цвят. След първото и второто варене смокините се измиват еднократно, а след последното варене – няколко пъти обилно със студена вода, след което се отцеждат много добре.
Приготвя се сироп от 1 кг захар и 1 ч.ч. вода, загрява се до завиране и в него се поставят смокините. Сладкото се вари на средно силен огън до необходимата гъстота (капка от сиропа, капната върху суха порцеланова чиния, не се разлива) при постоянно бъркане и премахване на пяната. Няколко минути преди свалянето му от огъня се прибавя 1 ч.л. лимонена киселина.
След като се свали от огъня се ароматизира с ванилията, индрише или настъргана портокалова кора и се изсипва в сухи затоплени буркани. Бурканите се затварят с капачки и се обръщат надолу и така престояват, докато изстине.

 

КОМЕНТАРИ (0)
ПРЕПОРЪЧАЙ
ДОБАВИ В ЛЮБИМИ