Бърза помощ – ПРИ ИЗГАРЯНИЯ

6
Добави коментар

ПРИ ЛЕКИ ИЗГАРЯНИЯ, БЕЗ МЕХУРИ Ако изгарянето е на крайник – поставете го в студена вода. Ако е на друго място, сложете на пострадалата област кърпа, намокрена със студена вода, докато не изчезне болката – поне 15 минути. Не използвайте лед.

ИЗГАРЯНИЯ С МЕХУРИ Не пукайте мехурите. Позвънете на лекаря си, опишете как изглежда пострадалото място и попитайте с какво да го намажете. Когато около мехура се зачервява, понякога има усещане за парене. Може да се появи и болка. Ако не ви посъветват нищо или не намерите специалист, намажете поразеното място с антисептично средство, отгоре – стерилна марля. Ако мехурът се пробие има реална опасност от инфекция. Намажете около него и върху него антисептичен мехлем, без алкохол. Потърсете консултация с лекар. Ако изгарянията са върху лицето, половите органи, ходилата, дланите и пръстите на ръцете или на широка площ, обезателно трябва да се прегледат от лекар.

ДЪЛБОКИ ИЗГАРЯНИЯ Обадете се веднага на „Бърза помощ“. До идването й отстранете дрехите. Ако ръкавите, панталоните или нещо от дрехите не може да се съблече – изрежете дрехата така, че да освободите изгореното място, но не сваляйте с хлъзгане или дърпане. Не слагайте никакви лекарства.

АКО…СТЕ ИЗГОРЯЛИ ОТ СЛЪНЦЕТОвземайте в продължение на седмица всеки ден витамин А по 10 000 Ед, витамин С – от 500 до 1000 млг и вит. Е – от 400 до 800 Ед.

СТОМАХЪТ ВИ Е РАЗДРАЗНЕН след като сте прекалили с плодове и сурови зеленчуци залейте чаена лъжичка ситно нарязана мента с чаша кипяща вода. Нека кисне 10 минути. Пийте от тази настойка по 4 пъти на ден.

КЪРВЯТ ВЕНЦИТЕ ви направете силна стойка от две чаши вода и две супени лъжици мента или розмарин и добавете чаена лъжичка миро, който е силен естествен консервант. Нека нас- тойката кисне цяла нощ. Сложете сместа в стъклена бутилка и всяка сутрин и вечер изплаквайте устата.

ХОЛЕСТЕРИНЪТ ВИ Е ЗАПОЧНАЛ ДА СЕ ПОКАЧВА всеки ден изяждайте по купичка овесена каша, като добавяте ядки или пресен плод.

ВИ СЕ ЗАПУШИ НОСЪТ И ВИ СТЕГНЕ ГЪРЛОТО, което е напълно възможно при това променливо време, разтворете една чаена лъжичка екстракт от ехинацея (от аптеката) в половин чаша вода. На всеки два часа отпивайте от този разтвор и капвайте по две капки в носа си.