UnicusBulgaria: РЪЧНА хартия с подРЪЧНИ средства+видео

3
Добави коментар

Е, дойде време и аз да се включа във всеобщия видео-блогърски стрийм с една кратка форма, в която представям 3 различни начина за направа на ръчна хартия.

Нарочно използвам средства и помощни материали, каквито има във всеки дом, за да може този, който прояви желание, да опита. Едва ли има кухня без малка цедка, черпак, гъба за съдове, пасатор (или блендер) и парченца плат (но не всички раполагат с рамка, сито, дълбоко корито и т.н.). Добавете към всичко това малко музика и настроение и имате всичко нужно 🙂

Първи вариант – най-лесен, без декорация, без изцеждане на водата, със сушене на открито (на слънце или сешуар). Хартията става леко релефна при изсъхване, а формата е неправилна. Интересено и автентично арт парченце.

Втори вариант – с вградено цвете. Използвам изсушен нарцис. Натискът на водата и леките потупвания с пръсти позволяват цветето да бъде покрито със съвсем фин слой пулпа и така да стане едно цяло с хартията. Изцеждането на останалата вода с гъбата и ютията допълнително го притискат и заглаждат цялата повърхност.

Трети вариант – с цветни листенца. Използвам сухи дребни листенца, микс от пролетни цветя. Просто поръсвам върху оформената в цедката пулпа. Водата, гъбата и ютията вършат всичко останало.

Водата се използва, за да осигури хомогенност на пулпата. Леките й движения и натискът при изцеждане разпределят кашата равномерно по цялата форма.

Сухи или живи цветя, стръкове, слама, листа и др. се използват, за да обогатят текстурата на хартията, да я направят по-еластична, здрава, за декорация или допълнителна украса.

Начинът на сушене на хартията определя нейната гъвкавост и релеф. Ако се суши естествено – на въздух или с въздушн струя, леко се свива и образува интересни гънки, което й придава доста артистичен вид. Сушенето с ютия става по-бързо и осигурява гладкост на повърхностите, но хартията става малко по-твърда.

Получените кръгчета може да се използвт като мини картички, листчета за бележки, с перфорация и връзка се превръщат в чудесни разделители за книги или етикети за дрехи и други стоки, табелки за маса, и др.

На един от гласувалите и оставил коментар в долния ми пост, ще подаря ангел хранител, изработен лично за него.

Благодаря ви!

В следващия клип ще покажа работа с рамки и релефни отпечатъци. Дотогава – enjoy 🙂