Български туризъм : Язовир Копринка, Казанлък / Koprinka dam

19
Добави коментар

Язовир Копринка е на 10 км от Казанлък – градът на розите. Носи името на село Копринка, което е на 2 км от него. Покрай брега на язовира има много хотели. Аз отседнах в хотел „Златна котва“. От стаята ми през едно дърво се виждаше язовира.
В язовира може да се влезе с туристическа лодка, с платноходи…; за риболовците е рай – видовете риба, които могат да се уловят тук са: Бабушка, Бял амур, Бял толстолоб, Бяла риба, Каракуда, Костур, Платика, Речен кефал (Клен), Слънчева риба, Сом, Уклей, Червеноперка, Шаран, Щука.

Разходката по стената на язовира е едно от най-атрактивните изживявания в този район – поне за мен с фотоапарат в ръка. Ето и моята разходка.
Първото, което виждам е лодката на кея, в която предния ден видях доста туристи. За съжаление, аз няма да мога да се кача…

Язовир Копринка е построен през 1955 година, като едно от най-големите богатства на цяла Европа остава под водите му – тракийският град Севтополис – столицата на Одриската държава (3-4 век пр. н.е.) с владетел Севт III.

Днес има проект градът да бъде издигнат от водите на язовира и да превърне района в най-желаната туристичекса дестинация на Европа. вижте…

Продължавам разходката си. Слънцето днес е в малко мързеливо насторение – появява се, след малко се скрива… Подухва вятър, на моменти доста силен, но движението по язовирната стена за мен е вдъхновяващо и продължавам да снимам и да се радвам на природата около мен.

Стигам до ВЕЦ „Копринка“ – поглеждайки от стената виждам колко всъщност е висока.

Язовир Копринка е разположен по поречието на река Тунджа. Той е един от най-големите язовири на България с дължина 20 км, с много ръкави и заливи.

Преминала от другата страна, насочвам обектива към мястото, от което дойдох.

Вижте и клипа от язовир Копринка .