За ДСК, ВиК, ePay и едни 12.35лв.

5
Добави коментар
CHILIEV
CHILIEV

Зародиш.

Преди месец гледам си сметките за електроенергия и студена вода, който съм добавил само информативно в ДСК Директ-а ми и понеже бях много зает, а сметката за вода беше 12.35 реших да я платя от там. До сега съм плащал редовно GSM-а на жена ми от там и леко уверен, че нещата може и да се случат реших да пробвам. Платих, всичко си мина ок и забравих.

 

Проблемът.

Този месец обаче отивам на каза чинно да си платя водата понеже ми трябваше бележка поради други причини и ми казват цифра, която с доста се различава от тази, която съм си проверил в ДСК Директ-а и обясняват, че това е за два месеца.

Абе знаех си аз, че ако нещо може да се прецака ще се случи точно на мен ама нали… Както и да е. Обясняваме се на дълго и на широко как аз съм си платил и защо става така. Касиерката се оказа любезна и общо взето учудващо и почти приятелски проведохме разговора. Реших да си платя каквото трябв а(поради другите причини) и след това да се разправям.

 

По пътя на решението.

На следващия ден, разпечатал банковото извлечение и настроен да се разправям ще ходя до ВиК Габрово, но реших първо да звънна по телефона да питам при кого трябва да отида за въпросния проблем и дали имат някаква почивка. Обясних набързо проблема по телефона, при което ме прехвърлиха на счетоводителката, да разговарям с нея. Принципно предпочитам да отида на място и да си реша проблема понеже по телефона не стават нещата, но все пак и на нея й обясних за какво става дума.  След като ме разпита за подробности веднага се установи от къде идват неточностите… платил съм чужда сметка.

 

Защо стана така?

Сега ще се върна малко по-назад за да обясня защо се е получило така. Реших да си добавя в ДСК Директ сметките за да мога да си следя накъде се движат нещата и да съм информиран. Добавям сметката за електроенергия – избирам Е.ОН, въвеждам си абонатния номер и всичко си излезе.

Добавям сметката за студена вода, избирам ВиК Велико Търново, въвеждам си абонатния номер и сметката излезе. Тук идва тънкия момент, че 1 –  ВиК Велико Търново и ВиК Габрово са различни неща (ВиК Габрово нямат разплащане през ДСК Директ).  И 2 – абонатните номера не са уникални. Така просто гледам сметката на някой от ВиК Търново със същия абонатен номер.

 

Да звъннем на всички… по няколко пъти.

Тука идва момента да звъннем на всички – сега ще разберете за какво иде реч. Докато разговарям с счетоводителката на ВиК Габрово разбирам, че няма никакъв проблем ВиК да ми върнат парите, просто трябва да обясня за какво става дума на ВиК Велико Търново. Чудесно, викам си и откривам телефона на главната счетоводителка на ВиК В. Търново. Даниела Сиракова се оказа изключително любезна дама, чухме се поне 6-7 пъти за един ден и провери и направи всичко възможно по моя проблем. Говорих с Call центъра на ДСК понеже на счетоводителката от ВиК не й предоставят достъп до номера на сметки и т.н. Говорих отново с Даниела Сиракова няколко пъти докато се установи, че парите от тези разплащания не отиват директно в сметката на ВиК, а постъпват в сметка на ДСК, които ги преразпределят за вода, ток, GSM и т.н. по съответните сметки.

Точно тук идва слабото звено на разрешаването на проблема – ВиК не виждат че аз съм пуснал едни пари от моята сметка, а от ДСК ме препращат към ВиК. При условие, че решението е до никъде съм супер доволен от отношението и динамиката на предвижването на нещата до тук. Звънях 2-3 пъти във ВиК Габрово от там гледали някакви справки и бързо хванаха нещата, звънках и във Търново оттам както казах се оказаха много тозивчиви и наистина ми обърнаха внимание. Call центъра на ДСК също реагира добре но тогава звъннах с други въпроси на които ми отговориха веднага след кратка проверка. Наистина съм мнгоо изненадан. Очаквах още на първото гише да ми кажат „подайте молба, ние ще ви отговорим до 30 дни… „

За днес свих кръга на институциите, които ще тормозя по телефона до една – ДСК. Драмата продължава утре.

 

На следващия ден.

Петък е. Чух се със служител на ДСК, който провери всичко бързо и стигнахме до извода, че ВиК не виждат от коя банкова сметка идва плащането понеже с тях се разплащат от сметка на ДСК.  Любезната служителка (Ивелина Иванова) от call центъра на ДСК даже опита да се свърже със счетоводителката на ВиК за да уточнят как да стане потвърждаването на провода, но без успех.

По обяд се сдобих със заветното извлечение от ДСК за плащането ми с подпис и печат. Не успях да се свържа с главната счетоводителка на ВиК Велико Търново цял ден, но и понеделник е ден. До тогава – аз съм почти морално удовлетворен от сработването на системите и отношението на ДСК и ВиК.

 

Понеделник.

Оказа се, че Даниела Сиракова, с която си водех кореспонденцията от ВиК В. Търново не е на работа и не се знае кога ще бъде, затова ме прехвърлиха на Григорова (така ми се представи), също толкова отзивчива. Обясних набързо за какво става дума и се разбрахме да й изпратя извлечението по мейл и да се чуем в сряда за да разбера какво става по моят случай и дали има одобрение.

 

Сряда.

Чухме се с Григорова от счетоводството, каза, че всичко е ок и ще ми прехвърлят обратно в сметката паричките.

 

След около седмица.

Покрай суматохата съвсем не ми беше на дневен ред да проследявам дали са ми върнали сумата. Един ден обаче се сещам и проверявам – няма ги. Звънкам на г-жа Григорова и след бърза справка се установява, че те са върнали парите към сметката на ePay, които всъщност извършват услугата преведените суми да стигнат до комуналните фирми. В извлечението ми фигурира и тяхната сметка затова се е получило объркването.  Почти бях готов да се откажа, но реших все пак да звънна на телефона, който ми даде Григорова.

Звънкам на ePay и съвсем накратко разяснявам какво се е получило. Искаха само да им пратя копие от извлечението по мейла и след около 2 дни ми се обадиха, че са извършили проверка и справка с ВиК и поискаха да им изпратя моят IBAN за да ми възстановят 12-те лв. и 35ст. Аглика Денова, която движеше нещата също се оказа много отзивчива и любезна и свършихме работа за отрицателно време. До края на деня имах постъпление по сметката.

 

Равносметка.

Както писах по-горе цялата драма не беше заради двата килограма пилешко, а именно да видя как стават нещата. За пореден път ще напиша, че съм доста приятно изненадан от отношението и вниманието и на ДСК, ВиК и на ePay… сюрпризиран съм така да се каже. Нещата сработват бързо, няма мотане, няма хартиени молби, жалби и т.н. и има светлина в тунела. Има някакъв шанс нещата у нас да се случват както трябва. Хората работят по мейл и телефон – бързо, коректно и съвесно. А аз наистина бях готов да чуя че трябва да се попълват една камара бумащини, да се чака те да минат през 100-тина гишенца и след 54 дни да получа отговор. Радвам се, че не е така. Радвам се, че поне ВиК са „дошли на мене си“ и живеем в един и същ век, от тях най-малко го очаквах. Браво!

Тези 12.35лв. са символ… символ, че дори и в БГ нещата могат да работят по правилния начин. Реално ако не бяха грешките и дългите разправяния нещата щяха да се оправят за 2-3 дни. Нищо. Дано съм ви бил полезен

 

Полезни контакти:

Контакти с ВиК Габрово

Контакти с ВиК Велико Търново

Контакти с ДСК:

Контакти с ePay , [email protected] , тел.: 02 / 921 08 50

Контакти с Datamax , [email protected]