Град Малага, Андалусия – карта, забележителности, снимки, Испания :: Patuvane.info

5
Добави коментар
purebulgaria
purebulgaria

В далечната 1057 година се поставят основите на отбранителната крепост Алкасаба. И именно тогава се поставя началото на онова, което днес всички наричат Малага. Тя е била под властта на маврите до средата на петнайсети век, като след това се е превърнала в един от най-главните занаятчийски и търговски центрове в целия Иберийски полуостров.

Дискретно кацнал в центъра на Коста де Сол, градът прилича на творение на изкуството със своите средиземноморски плажове и културни и исторически паметници, умело гарнирани с богата история и автентична атмосфера.

Всеки би се запитал от коя точка да започне обиколката по опознаване на Малага, но всички биха се съгласили, че най-удачно би било от хълма Хибралфаро. И това не е случайно. Няма нищо по-вдъхновяващо и привличащо от невероятния панорамен изглед към стария град и залива на Малага. От този хълм при ясно време може да се види дори Африка.

Но най-същественото тук е онова, което се разкрива от Алкасаба и мавърския дворец. Използвайки руйните на римски театър тук днес е оформен уникален площад с езеро, градини и статуи, а обликът на някогашният кралски дворец е променен на археологически музей.

Улица Сан Агустин отвежда до друг исторически паметник и това двореца Буена Виста от XVI век, в който сега е поместен музея на изящните изкуства. От тук започва началото на Стария град. През 1881 година, в една от къщите на Пласа дел Мерседес проплаква един от най-великите мъже на XX век – Пабло Пикасо. В негова чест през 2004 година е открита къща-музей – архив на неговия творчески и личен живот, превърнат в идеално място да се представят различните етапи в творческия живот на Пикасо, което я прави една от главните атракции на Малага.

Намира се в красиво реставрираната ренесансова къща Паласио де Буенависта, изрисувана с много прецизност и любов от местните майстори. Колекцията от 155 уникални негови творби е събрана благодарение на сина му Кристин Руис Пикасо и внука му Бернар, като към нея са добавени 89 дългосрочно представяни творби. При подреждането на картините му е заложено на хронологията на творчеството ми като се започва с „Жена с мантия” от 1894 година до „Мъж, жена и дете” от 1972 година.

Дали поради нужда от почивка или просто от желанието да се съзре красотата на тропически и субтропически дървета и растения от различни кътчета на света, в центъра на Малага може да бъде посетена ботаническата градина Пасео дел Парке, както и да се усети прохладата край шадравана Трите грации. На един хвърлей място от този парк се намират кметството и градският театър „Сервантес“.

Това е най-известният театър в Малага, който през 1870 година е изгорял до основи, но е възстановен изцяло, за да се счита днес за една от най-известните сцени в Испания. Именно на нея започва кариерата на друг син на Малага – Антонио Бандерас, и точно нея той избира, за да представи филма си „Пътят на англичаните”. Друга забележителност на града е Арената за бикове, построена през 1874 г., използвана за борби с бикове, но и за концерти.

Малага не е само културен и исторически център, живеещ в сянката на знаменитите си архитектурни наследства. Градът има и съвременен облик, като градският му пейзаж е променен от търговски центрове, магазини, ресторанти и барове. Това са местата, които жителите на Малага са избрали за своя обществен живот.

Модерният град Малага се гордее със своя търговския център на Кайе Лариос, считан за местният еквивалент на Бонд Стрийт в Лондон. Ограден е с малки атрактивни улици и площадчета, изпълнени с очарованието на историческия център на Малага, както и величествената Катедрала. Ренесансовата й сграда с барокова фасада съчетава архитектурни стилове от XVI до XVIII век. Катедралата е строена върху джамия около 200 години, но по решението на епископа строежът е преустановен и парите са използвани за подпомагане на Американската война за независимост. В резултат южната й кула остава незавършена, откъде идва и името й Едноръка.

Разходката из средиземноморския град Малага може да завърши на пристанището, където също може да се забележи белега на историята. С акостирането на финикийците преди 3000 години, то се превръщат в един от най-големите центрове за осоляване на риба, откъдето идва и името на града Малака – Малага. Наслаждавайки се на чаша андалуско вино и захласвайки се по морето и залива, от терасите на крайбрежните ресторанти наред с морските и презокеанските кораби тук могат да се видят най-красивите и скъпи яхти в света.

Има още какво да се каже за Малага и това е класата и концентрацията й в голф-курсовете. Изградени са тематични паркове, включващи водни атракции, картинг, сафари паркове и много градини.

Описан в няколко реда, но достатъчни, за да приковат вниманието, за Малага може да се каже, че е град, изпълнен с очарование, атрактивен и космополитен, кацнал на красив залив в Андалусия. Малага е град, благословен от слънцето, пищно осветен и осеян с булеварди и високи палмови дървета, с бурен и оживен нощен живот. Малага е град, богат на исторически паметници и монументални сгради, на барове и ресторанти с андалуско вино и прекрасна морска кухня.