Защо сънуваме кошмари и как да се отървем от тях

2
Добави коментар
Hajmanata
Hajmanata

Как да се справим с тези проблеми със съня

Едва ли има човек, който да не е сънувал кошмари. Сънища, които са толкова страшни и реални, че ни карат да се будим през нощта, облени в пот и уплашени. На всеки се случва. Нещата стават проблем, когато кошмарите започнат да стават чести и отнемат като цяло спокойствието от съня ни. Това вече говори за проблем, който трябва да бъде решен.

Причините могат да са различни

Един от тежките варианти като възможен причинител на проблемите със съня е дисоциативно личностно разстройство – появата на алтернативни идентичности. То може да е в по-умерен и незабележим вариант и да следва човек през целия му живот. В такъв случа е препоръчително да бъде направена консултация с психиатър, за да се избегнат по-сериозни психиатрични разстройства.

Друг фактор, който причинява сериозни проблеми със съня, са посттравматичните травми. Те са причина за ужасяващи и кошмарни сънища, който най-често повтарят изцяло травмираща случка в миналото или я променят така, че да е дори по-страшна. Решението в такъв случай е подходяща терапия, проведена от специалист.

Още една причина за кошмарите може да бъде употребата на определени медикаменти, сънотворни или друг вид опиати – лекарствата за високо кръвно налягане, за лечението на болестта на Паркинсон, антидепресантите, амфетамините, кокаинът и др. При възникването на подобни проблеми вследствие на това, е необходима консултация с лекар, който може да смени курса на лечение с други медикаменти.

Виж още: Как да се справим със стреса от претоварването

Стресът – тихият убиец

Най-честият причинител на проблеми със съня обаче е тихият убиец на модерното ежедневие – стресът. Голям процент от появата на кошмари се дължи именно на стреса от изминалия ден. Хубавото е, че този стрес лесно може да се премахне и то без специализирана помощ.

В такива случаи решенията се крият в това да се успокоим. Един от начините, които помагат най-много в случая, е спортът. Добро физическо натоварване след работа може да ни донесе един много по-спокоен сън, а освен това помагат за поддържане на хубаво и стегнато тяло. Тук има голям избор – от просто бягане в парка, през каране на колело, фитнес или бойни изкуства, които доказано намаляват стреса. Човек трябва само да се мотивира и да бъде постоянен.

Виж още: Тест за физическа и психическа умора

Изключително ефикасни в случая са също така йогата и медитацията. Източната култура е издигнала спокойствието на духа в култ, затова и техните техники за борба със стреса работят толкова добре. Освен това ако практикувате достатъчно, това би ви помогнало да станете по-уравновесен човек.

Друг изпитан метод от Изтока е ароматерапията. Една гореща вана преди лягане с няколко капки етерично масло може да е напълно достатъчна, за да подобри качеството на съня. Ако следваме съветите на китайската медицина, трябва да спим на лявата страна, защото енергията на слънцето, трупана през деня, се събира в дясната част на тялото. Когато през нощта се обър­нем наляво, слънчевата енергия се освобождава и сънят ни е по-спокоен.

Стресът и съответно кошмарите могат да бъдат преодолени, като поговорим с някой приятел или с човек, който действително може да ни разбере. Качественият, успокояващ разговор може да снеме от раменете ни голямо напрежение.