Какво е SEO

2
Добави коментар
Last.time
Last.time

Запознайте се обстойно с термина SEO. Приложете тези тактики за вашето онлайн съдържание и със сигурност ще забележите резултата.

Познайте колко статии се публикуват всеки ден по блогови платформи? Предположения?

Над 2 милиона.

Това означава, че 46 души натискат бутона “публикувай” точно сега, докато Вие четете тези 4 изречения. Малко трудно да се откроиш? Но трябва, ако искате да направите блога си успешен, няма друг начин.

Въпреки, че за написването на една публикация отнема около 4-5 часа, 10-те минути за оптимизирането ѝ са със сигурност едни от най-важните.

Нищо чудно, че милиони хора всеки месец търсят терминът „SEO“ в Google.

В един свят, където над 90% от онлайн изживяването започва с търсене, топ мястото в Google е ключов фактор за успеха и развитието на бизнеса.

Но какво всъщност означава терминът “SEO”?

Със сигурност сте чували за оптимизация на търсачки, но какво е всъщност това, което прави един сайт оптимизиран? Дали е дизайнът? Или текста? Линковете може би? Да, и на трите въпроса. Това плюс още много. Но нека започнем от самото начало.

Дефиниция

Според Уикипедия, SEO е „процеса засягащ видимостта на уеб сайт или уеб страница в неплатените резултати на търсачката“ или казано по-разширено SEO е процес на оптимизиране на дадено онлайн съдържание, така че търсачката да го покаже като основен резултат при търсене на дадена ключова дума.

Ето и един пример:

Да кажем, че сте написали статия за приготвянето на веган лазаня, вашата цел е дадената търсачка (90% от случаите това е Google) да покаже вашия текст в първите места на търсенето по ключова фраза “веган лазаня”.

SEO е магията, която трябва да приложите върху вашата статия, за да може Google да Ви нареди сред топ резултатите при търсене по дадена ключова дума.

А сега какво точно представлява тази магия и защо е от такова значение?

93% от онлайн преживяването започва с използването на търсачка, като 68% от търсенията са направени Google. Прибавете и факта, че първите 5 резултата в Google получават 67% от всички кликвания, и ще разберете защо SEO е от такова значение.

Важно е да се отбележи, че ако дадена статия, публикация или продукт, съществува на друга страница, то те са еквивалентни за Google и тя няма да присъства в резултатите от търсенията.

Но за да разберете как да се появите изобщо в резултатите от търсенето, първо трябва да разберете как работи “търсенето”.

Как работи “търсенето”

Сега, когато вече имате понятие от SEO, ще Ви предоставя малко повече детайли.

Докато Google пази техния алгоритъм за търсене доста добре и не всички от над 200те определящите фактори са известни и проверени, на сайта на Backlinko може да намерите подробен списък, който ще Ви свърши чудесна работа.

Но първо, трябва да изясним нещо. Има 2 страни на SEO силата, и вие трябва да изберете своята, точно сега.

“Черно” и “бяло” SEO

Както знаете, дългосрочните  планове и стратегии са по-доброто решение, вместо просто да се опитвате да получите бърз приход.

Ако искате да използвате SEO като схема за бързо забогатяване, най-вероятно ще правите това, което се нарича “черно” SEO.

Този тип SEO е фокусиран върху оптимизиране на съдържанието само за търсачката, без да взема предвид човешкия фактор изобщо. Тъй като има много начини да се заобиколят правилата, за да се класира Вашия сайт на първите места, те са често използвани от “черни” SEO практици, за да изкарат бързи пари.

В крайна сметка този подход води до спам, накачествено съдържание и  страници, които често биват забранени много бързо с тежки наказания, като по този начин се съсипват шансовете им за изграждане на нещо качествено в бъдеще.

“Бялото” SEO, от друга страна, е начин да се изгради успешен онлайн бизнес. Ако искате да изградите SEO стратегията си по този начин, то трябва да се съсредоточите върху човешката си аудитория, опитвайки се да ѝ дадете възможно най-доброто съдържание, което да е полезно и достъпно и то по правилата на търсачките.

Може би е излишно, но все пак ще вметнем, че от тук нататък ще обсъждаме само и единствено методите на “бялото” SEO.

Сега е моментът, в който Вие трябва да решите с кой вид SEO ще се занимавате.

Има 2 основни категории SEO: това, което се случва на самата страница или т.нар. on-page SEO и външните връзки от различни източници още off-page SEO.

Към оn-page SEO се отнасят всички фактори на Google за самото класиране, които се определят от директното кликане на дадена страницата, която е била оптимизирана със заглавие, съдържание и структура

Към оff-page SEO се отнасят за всички допълнителни връзки, които Google взема предвид при класирането. За съжаление те не са изцяло в ръцете ни, защото зависят от други сайтове, като например социални мрежи, други блогове и страници, свързани с Вашата индустрия и личната история на търсещия.

Тези категории са много различни, но трябва да получите необходимото и от двете, за да се справите добре с оптимизацията.

Много е важно да разберете, че on-page и off-page SEO вървят ръка за ръка и за да бъде даден проект успешен трябва да бъдат прилагани заедно.

on-page SEO

Този тип оптимизация има три големи подкатегории, които трябва да се вземат под внимание:

Съдържанието

Най- верояртно сте чували фразата “Съдържанието е цар”. Бил Гейтс е направил това изказване през 1996 и то е 100% валидно и до днес.

Защо?

Защото хората използващи Google са щастливи, когато намират резултата, който задоволява нуждите им по най-добрия начин.

Ако изпишем в Google примерно „бърза рецепта за домашно приготвени макарони със сирене“, Google ще вложи цялата си енергия в предоставянето на това, което вярва, че е най-добрата рецепта в цялата мрежа за домашно приготвени макарони със сирене (които отнемат малко време и са направени само няколко съставки).

Той не показва само най-добрата рецепта или най-бързата или да Ви изкара един куп магазини със замразени храни.

Google винаги се опитва да Ви даде възможно най-доброто решение, като Ви насочва към най-качественото съдържание, което той може да открие.

Това означава, че на първо място, за да работи добре процеса SEO трябва да създадете качествено съдържание.

SEO е като всяко друго умение — качествената работа винаги идва с големи усилия.

Точно както и най-добрата маркетинг стратегия на света няма да Ви помогне да продадете лош продукт, така и най-страхотното SEO ще бъде безполезно, ако съдържанието на сайта е слабо.

Ето и списък с факторите, които правят първокласно съдържание в очите на Google:

Макар и времената, в които да предоставиш най-качественото съдържание и да изпъкнеш сред тълпата са отдавна отминали, то все още е основна точка за всеки успешен SEO процес. Но да предоставиш такова съдържание не е толкова лесно, трябва да станеш професионалист.

Събирането на ключови думи са съществена част от качественото съдържание.

Подбора на ключовите думи трябва да стане преди да започнете да пишете, тъй като те трябва да са част от съдържанието.

Използване на ключови думи

Google става все по-умен с годините. Макар че трябва да включите ключовите думи в съдържанието си, ако прекалите с тях в текста вместо да помогнат съществуват рискове да бъдете изхвърлени от класирането.

В наши дни използването  на ключовите думи е по-скоро свързано със семантиката. Google е станал толкова добър в интерпретирането на ключови думи, че чак е зловещо.

Google знае какво имате предвид.

Ако главната ключова дума присъства  на важните места (като заглавия, URL и мета описание), няма нужда да я включвате по сто пъти в текста.

Според проучване на Hubspot по-честото публикуването подобрява ранглиста на Google.

Въпреки това, публикуването на ново съдържание често е само един от начините да покажете на Google, че често обновявате съдържанието си. Има много неща, които можете да направите с вече публикувани текстове, за да придвижите страниците си по-нагоре в ранглиста.

Брайан Дийн от Backlinko, например, е публикувал само около 30 заглавия за 2 години, но за сметка на това постоянно добавя и обновява информацията в тях.

Последните актуализации на Google предоставя директни отговори на поставени въпроси. Ако Вашето съдържание бъде разпознато като отговор на конкретен въпрос, Google ще го постави точно под полето за търсене.

HTML

Следващия важен компонент, за който трябва да се погрижите, след като сте се уверили, че съдържанието Ви е уникално, е HTML.

Не е необходимо да сте професионален програмист или да изучите програмирането из основи, но за да работите в онлайн средата, без да имате основно понятие от HTML би било същото като да шофиране, без да имате представа какво означават цветовете на светофара.

За щастие съществуват голям брой безплатни онлайн уроци и академии, от където ще можете да се запознаете обстойно с HTML.

Нека да разгледаме 4-те най-съществени части от HTML.

Таговете в онлайн заглавията са еквивалент на вестникарските заглавия. Те са това, което се показва в раздела на браузъра Ви, когато се отвори нова страница.

HTML таговете се използват в заглавията, но често в даден блог тя се поставя под h1-таг, който стои позициониран на първия ред.

Всяка страница трябва да има само един h1-таг.

Мета описание е параграфът, който Google показва на страницата с резултатите в търсачката. По това лесно може да се отбележи, кой си е свършил SEO работата и кой не е.

Оптимизираните резултати никога няма да бъдат отрязани или завършващи с многоточие. Често съдържат ключовата дума в началото на изречението.

Схемата е резултат от общата работа на няколко търсачки и представлява основно подгрупа от специфични HTML тагове, които подобряват начина, по който се показва съдържанието на страниците с резултатите от търсенето (в SERP).

Те не само правят текста да изглежда по-подреден и лесен за четене, а са и от огромно значение за оптимизацията на един текст.

В сравнение с Н1-таговете, h2, h3, h4 подзаглавията имат сравнително по-малко значение за SEO процеса, но все пак имат значение, и следователно трябва да бъдат използвани.

Структура

Третата и последна част от on-page SEO-то е структурата на сайта. И тук има няколко прости неща, за които всеки може и трябва да се погрижи, за да подобри класирането на съдържанието му в търссачката.

Един добре структуриран и качествен сайт предоставя страхотно преживяване на потребителите му, чрез бързо зареждане на страниците, безопасна връзка, удобен изглед за мобилни устройства.

Също така трябва да оптимизирате още няколко неща с цел по-добро „преживявание в търсачката“.Колкото по-лесно Google достъпва Вашият сайт, толкова по-нагоре ще се класира.

Спомняте ли си паяците от видеото в началото? Това са програми, които „обхождат“ страниците от сайта чрез връзки. В зависимост от това колко добре те могат да индексират всички страници в сайта Ви, Google ще знае, че те са добър резултат за търсенето.

Дублиране на съдържанието

Има много митове отнасящи се около дублирането на съдържанието и неблагоприятното му въздействие в резултатите в ранглиста. Често срещана грешка е твърдението, че  всичко на Вашата страница трябва да бъде новаторско и оригинално.

Пре-публикуването на съдържанието на други сайтове, или публикуване на чужди текстове във Вашия сайт няма да нарани SEO-то на сайта Ви, стига да не го правите погрешен (спамърски) начин.

За да се уверите, че няма да бъдете изключени от ранглиста, обърнете внимание на 301 пренасочвания, които са чудесен начин за справяне с дублиране на съдържанието.

Да го кажем директно, ако сайтът Ви не е пригоден за мобилни устройства чисто и просто губите.

За информация: над 500 милиона (това все пак е половин милиард) от ежедневния поток потребители на Facebook влизат през мобилния си телефон.

Макар че има няколко начина да пригодите Вашия сайт за мобилни устройства, препоръчваме Ви да започнете с проверка на текущото му състояние чрез инструмента на Google.

Не се самозаблуждавайте, знаете всъщност колко важно е това. Помните ли колко се ядосахте последния път, в който Ви отне 20 сек. да отворите една страница.

И това може да проверите чрез инструмент на Google.

Включване на ключовите думи в URL адреса

Включването на Вашите целеви ключови думи в URL адресите на публикациите в блога Ви са голямо попадение. Не пропилявайте тези SEO точки.

Google официално обяви, че сигурността се счита за критерий в класирането.

HTTPS (защитена версия на HTTP) и SSL (Secure Socket Layer) са два общи протокола за защита и сигурност.

Off-Page SEO

Следват 4 големи раздела на този тип SEO.

Доверие
 

PageRank, известната формула, въведена от основателите на Google е далеч не единствената мярка, която вземат предвид, когато класират страници в топ 10 на резултатите от търсенето.

Доверието заема все по-важна и по-голяма част в последните актуализации на Google за неутрализиране на спама и съмнителните сайтове.

Trustrank е начин за Google, с който да провери дали Вашият сайт е легален или не. Ако сайтът изглежда като голяма и известна марка, толкова по-вероятно е Google е да Ви има доверие.

Общото понятие авторитет към Вашия сайт може да се представи като два подвида:Авторитет на домейн. Това се свърза с името на сайта(coca-cola.com е много авторитетен, например)

Авторитет на страница. Отнася се до това колко свторитетно е съдържанието на една страница (например блог пост).

Можете да проверите вашия авторитет тук по скала от 1 до 100.

Степента на отпадане е мярка за това колко хора виждат само една страница във Вашия сайт, преди да напуснат незабавно.

Съдържанието, заредените страници, използваемостта и привличане на правилните потребители са част от намаляването степента на отпадане.

Видео също е чудесен начин да се намали степента на отпадане, но трябва качествно  видео съдържание, което да се се откороява и предизвиква интерес.

Ако все още не сте пуснали Вашия сайт помислете  за намирането на достъпен, вече съществуващ домейн и го използвайте.

Както споменахме по-горе, известната марка или персоналната онлайн идентичност показател за огромно доверие от Google, но този процес отнема много време, за да се изгради.

Ето как можете да разберете,че сте изградили бранд.

Линкове

Линковете са съществена част от оптимизацията на един сайт. Съществуват много начини да получите препратки на сайта.

Когато става въпрос за външни препратки имайте предвид следващите 3 фактора:

Качеството на линковете е от съществено значение. Изграждането на качествени препратки зависи до голяма степен от правилните източници и стойноста за предлагане на солидна връзка.  

Анкор текст се използва от други сайтове, които дават препратка към вашия сайт. Това също е от съществено значение.Има разлика между видовете анкор текст. Колкото по-естествен е текста на връзката, толкова по-добре.

Ето един пример: Вие може би си мислите, че най-добрата практика за анкор текст и линк е думата „кликнете тук“, но всъщност много по-натурално изглежда естествения линк.

На последно място, броя на връзки също е от голямо значение, както и постепенно изграждане на високо качество препратки в мащаб.

Човешки фактор

Третата категория от off-page SEO-то е личностния фактор.

Всички търсения показват резултати, вземайки предвид страната, в която се намирате. Работното време на магазини и ресторанти се показва според местната часова зона.

Тълкуването на думите става по различен начин в различните райони.

Ако имате определена целева група, трябва да включите дадената група от ключови думи, която ще помогне за по-лесното откриване на Вашата страница от целевата група.

Географското разпределение по градове показва даже едно ниво по-специфични резултати. Ако търсите да кажем ресторант за бързо хранене Google ще Ви покаже най-близките до Вашата локация обекти.

Ако търсещият вече е бил на дадена страница или по принцип посещава въпросен сайт, Google отново ще Ви ги предостави като резултат от търсенете, тъй като мисли, че те са релевантен резултат за търсещия.

Активност в социалните мрежи

Имате ли Youtube канал или профил в Google Plus за Вашия бранд. Колкото повече хора са свързани с Вас чрез тези канали, толкова по-добре.

Социални фактори

И накрая, нека да разгледаме социалните фактори в SEO процеса. Освен социалните действия на търсещия, има и още множество начини резултатите от социалните мрежи да Ви помогнат да се класирате по-добре.

Ето няколко разработки от Quicksprout, които доказват, че работата със социалните мрежи си струва времето и усилията.

Както качеството на препратките, така и големия брой споделяния също играят основна роля. Google разпознава влиятелните особи в социалните мрежи и когато те споделят съдържанието Ви се увеличвава SEO значението за сайта Ви.

Добър начин да получите голяма тежест от споделяния на влиятелни личности е да им дадете думата още преди да публикувате, или още по-добре, да включите техен цитат в текста, а може и направо да  ги интервюирате.

Втората социална мярка е колко споделяния има дадена публикация.

Промотирайте страницата си постоянно.

Заключение

Надявам се да сте разбрали, че в наши дни SEO не е опция по желание.

Не отнема много време и усилия да се погрижите за доброто оптимизиране на сайта Ви, но трябва да бъдете сигурни, че ако не го направите можете да убиете онлайн присъствието на сайта Ви в търсачките.

Не се притеснявайте ако в миналото сте взели някои грешни решения относно SEO-то на Вашия сайт. Просто започнете работата си по оптимизирането още днес. Направете проучване на групата ключови думи, която Ви късае и оптимизирайте текста, таговете на заглавията и направете адаптивно описание.

Как Ви е сега отношението ви към SEO-то, след като прочетохте това кратко ръководство.

Оригиналния текст на английски език може да видите на http://neilpatel.com/