BGPacient.com: Увеличава се броят на болните от сифилис у нас

6
Добави коментар
mario1976
mario1976

През последната година в страната се наблюдава тенденциозно увеличаване на броя на болни от сифилис, заяви в Стара Загора председателят на Българското дерматологично дружество проф. Николай Цанков, съобщава Дарик радио.

Според думите му е възможен бум на сифилис през следващата година. Дерматолозите са установили, че в нашата страна случаите на сифилис зачестяват периодично на всеки 12 години. Проф. Цанков разказа, че бум на тази болест е имало през 1988-1889 година, а след това през 1998 година. Тогава са установени 50 случая на 100 хиляди души население.

Специалистите нямат обяснение на тази цикличност на заболяването. Най-много регистрирани случаи през тази година има в Кърджали, Варна, Търговище и София.

Основните причини за разпространението на сифилиса у нас, според проф. Цанков, са магистралната проституция и ниската здравна култура, основно сред ромското население. Сериозен проблем в България е увеличаването на случаите с вроден сифилис. Броят през 2007 година е бил 42, през следващата година – 45. Това е заболяване , което не може да се лекува и пациентите трябва да бъдат подпомагани от социалното министерство до края на живота си.

За лечението на сифилис има само една клинична пътека и тя е за бременни, посочи проф. Цанков. Тя е на стойност 180 лева и тази сума покрива само необходимите лекарства. Стойността на цялостното лечение е значително по-голяма.