Виктор Димчев, главен продуцент в телевизия Травъл ТВ, за новия проект Това е България: – Интервюта – TouristMedia.infoВиктор…

35
Добави коментар
SeXy_MaCe
SeXy_MaCe

Виктор Димчев, главен продуцент в телевизия Травъл ТВ, в интервю пред Tourist Media за новия проект „Това е България”:

Разкажете ни за проекта „Това е България”. Кога стартира, как се роди идеята и какво представлява?

Идеята се върти в главите ни от няколко години. През 2006 г. започнахме проекта „БГ: искам да съм там”, който популяризира над 50 български града. Това, пък и натрупаният през годините опит, ни даде самочувствието да се замислим за нещо, което никога не е правено в България – видео каталог на страната ни. Близо година обмисляхме с колегите откъде да захванем работата. В края на миналата година успяхме да оформим окончателно идеята си. Нарекохме проекта „Това е България”. Синтезирано погледнато, това е поредица от 13 тематични филма, представящи различни аспекти от историята, културата, бита и съвременността на България.

Колко обекта сте планирали да заснемете и какви?

В плановете ни фигурират малко повече от 800 локации и обекти. Цифрата, при все че не изглежда впечатляваща, е всъщност огромна. На практика, това е всичко, което може да се заснеме в България. Само си представете – 8 пъти повече от известните 100 т.нар. „Национални обекта”. Впрочем, някои от тях не фигурират в нашия списък.

На какъв етап е проектът?

В момента работим усилено над сценариите на филмите. Успоредно с това заснемаме един след друг набелязаните обекти. До момента сме отхвърлили минимално количество от снимачната програма – и при все това вече имаме над 150 часа заснет материал.

Колко снимачни екипа участват в проекта?

В момента снимаме с два екипа, но от 1 октомври включваме и трети. През пролетта на 2011 г. ще включим и един специализиран четвърти екип, който ще заснема основните игрални епизоди – възстановки на исторически събития, трикови кадри, сцени с актьори.

Филмите са тематични и представят различните лица на страната ни. Къде ще се разпространяват?

Произвеждаме филмите по всички стандарти на BBC, Discovery, Viasat и другите големи документални телевизии по света. Имаме сериозното намерение да излъчим поредицата в телевизии от този ранг. Разбира се, филмите ще се излъчват и по Травъл ТВ. Планирали сме и разпространение на поредицата на международния DVD пазар. Всъщност, всички филми се правят на шест езика, като на български език даже ще има и адаптирана за деца версия.

До момента вече имате сериозно количество сниман материал. Срещате ли някакви трудности по време на снимките и какви?

Срещаме обичайните трудности – порутени сгради, нонсенси жици, електрически стълбове с некролози и вездесъщите найлонови торбички. България е безкрайно красива страна – и безкрайно похабена от нас самите. Най-забавната част от всеки снимачен сет е задължителната oборка, която правим заедно с хората от екипа – може и да се смеете, но почистваме с ръце всеки обект. Режисьорът на поредицата – Нено Маринов – обича да се шегува, че трябва да ни назначат на щат към някоя от фирмите за почистване.

Срещате ли разбиране и помощ от страна на общините и местните власти по време на снимките?

Вече имаме официалната институционална подкрепа от Министерството на културата, ЮНЕСКО, НИМ, МИЕТ и редица други държавни институции. Местните власти участват активно в проекта и в интерес на истината правят работата ни на терен изключително приятна. Аз лично оставам приятно изненадан от родолюбието на българите. Имаме даже и куриозни случаи – кметът на една малка община ни даде личния си високопроходим джип, за да можем да се доберем по-лесно до руините на древна тракийска крепост.

Държавата по някакъв начин помага ли ви в начинанието?

На този етап получаваме логистична и институционална подкрепа. Разбира се, бихме се радвали да ни подкрепят и финансово. Надявам се, че това сътрудничество ще продължи, защото проектът освен качествен, е и родолюбив. Държавата трябва да има участие във всеки мащабен проект, който може да привлече туристически интерес.

Как финансирате проекта? Имате ли партньори и кои са те?

Труден въпрос. На този етап финансираме проекта със средства на Травъл ТВ, но сме в сериозни преговори със спонсори за поемане на опеката върху проекта. Съвсем скоро ще анонсираме които са фирмите, които официално ни подкрепят. Разбира се, това е голям и дълъг проект – само снимките ще продължат около 14 месеца. Сигурен съм, че ще се справим с цялостното финансиране на „Това е България”.

Филмите се снимат с най-модерна техника – кажете ни нещо за нея.

Снимаме с най-съвременно оборудване. Техническото обезпечаване включва повече от 20 различни вида специализирана техника за въздушни, подводни, трикови и други кадри. Преди 5 години бяхме пионери в производството на HD филми, миналата година пуснахме в ефир първия българския FULL HD телевизионен канал – Travel TV HD. С „Това е България” въвеждаме в жанра документално кино съвсем нови похвати – някои са новаторски даже на международно ниво. Оборудването, което ползваме, за момента е на стойност близо милион лева. По тези географски ширини това е страшно сериозна сума за един ТВ продукт.

Кой тип обекти са най-трудни за снимане?

Моята лична болка като историк са руините на крепости. В България има няколкостотин антични и средновековни крепости. Почти всички от тях са в окаяно състояние – а до една могат да са атрактивни туристически обекти и да носят приходи – за държавата, за общините, за хората. В технически план най-трудни за заснемане са българските планини. Един от операторите за малко да загуби от замръзване пръстите на едната си ръка по време на едни зимни снимки в Пирин.

Вие сте продуцент в Травъл ТВ. Разкажете ни нещо повече за телевизията.

Травъл ТВ е уникална медия в България. 5 години ние сме флагманът на туристическите медии в страната. Минахме през доста перипетии. Заснехме повече от 400 филма – до един интригуващи и качествени. Пропагандираме комсополитизма, красотата и се опитваме да наложим позитивния облик на България – и то в сравнение с други страни, а не самоцелно. Мисля, че това е единствената телевизия в България, в която няма нито грам негативизъм.

Снимали сте обекти в цял свят и сте пътували много. Кое според вас носи уникален облик на България? С какво страната ни е най-интересна за света?

България е приказна страна. Виждаш малко селце, сякаш заспало в 16-и век. А край него има модерна винарна, издигната точно до руините на римска крепост. В селото има средновековна златописана църква, а то е разположено в полите на величествена планина, разсечена като с нож от водите на древна река. Това е България. Това трябва да предлагаме – емоции, свръхестествена смес от природа, екология, красота и усмихнати хора.

В момента България активно се рекламира в чужбина като туристическа дестинация, провеждат се различни конкурси и обществени поръчки за проекти, подобни на вашия. Вие участвате ли в тези конкурси?

Да, заедно с наши партньори участвахме в редица конкурси. Спечелихме няколко – разбира се, до един малки и неатрактивни за акулите в нашия бранш. Само дето акулите в България са беззъби и не изпълняват проектите с мисълта, че наистина тези конкурси се правят, за да помогнем за налагането на България като атрактивна туристическа дестинация.

Преди няколко дни бяха излъчени вече готовите рекламни клипове, с които страната ни ще се рекламира в чужбина. Какво мислите за тях?

Самите ние сме правили два от клиповете, които рекламираха България по света. Излъчваха тези ленти по CNN, Euronews и други големи телевизии. Само дето нашите клипове бяха с бюджет около 50 пъти по-малък от тези, които ще се завъртят тази есен по световните телевизии. А не са по-лоши. Не става въпрос само за корупцията – на всеки, който дори малко разбира от телевизия, му е ясно, че част от парите за прословутите 4 клипа са откраднати. По-лошото е, че с останалите пари са направени едни добри, но безлични клипове. България не е страната от тези клипове. И не става въпрос, че сред кадрите има алпийски планини, сноуборд с литовското знаме или тичащи анимационни коне – лошото е, че България има много, и то по-стойностни неща, които могат да бъдат показани. И да запалят интереса на чужденците към красотата на нашата страна. Е – в „Това е България” смятаме да направим точно това.