Тайните на щастливия брак

1
Добави коментар
how2bg
how2bg

Откакто разводите съществуват всякакви учени и множество лаици ги човърка мисълта, защо едни успяват да запазят дългосрочни взаимоотношения, докато при други въпреки първоначалната химия, бракът или съвместното съжителство има изключително кратък живот. Друг е въпросът, че продължителността на едни взаимоотношения съвсем не е равнозначна на щастие, хармония и лично удовлетворение. Изследвания с различна продължителност  и методология достигат до някои заключения, с които може и да се съгласите или да отречете в зависимост от собствения си опит – все пак всичко е индивидуално.

1. Оказва се, че емоциите на съпругата са много важни за поддържане на мир в семейството. Дамите, които успяват да контролират или поне да омекотяват емоционалните си изблици, имат шанс за повече семейно щастие, поне това твърдят проучвания на Калифорнийския университет Бъркли. Жените с по-щастлив брак имали способността бързо да се успокояват и да водят конструктивен диалог – изразявали са чувствата и мислите си по-ясно и са давали предложения за решения на проблеми.

2. Сексът не е най-важното в едни дългосрочни взаимоотношения, но той продължава да носи удовлетворение на двойката дори дълго след първоначалната искра. Според журнала Social Psychological and Personality Science невротичните младоженци, които правили повече секс, имали също толкова щастлив брачен живот като по-малко невротичните. Какво обаче е влиянието на секса върху спокойните двойки или дългогодишните партньорства не се казва.

3. Според друг журнал Psychology and Aging от голямо значение са използваните изразни средства, когато говорим за брака. Известно е, че необвързаните съвсем нормално използват изключително често „аз“, „мой“ и „ти“, „твой“. При обвързаните обаче такъв начин на изразяване особено при конфликти показва разрив в партньорството. Тези, които използват постоянно „ние“, „наш“ показват много по-рядко гняв, имат по-ниски нива на стрес и са свързани от повече привързаност един към друг.

4. Много често явление е единият да харчи повече, а другият да печели повече, но това в никакъв случай не бива да бъде сведено до крайност. Хората, чиито разбирания за харченето на семейните средства, са в пълен асинхрон е близко до ума, че ще имат повече спорове на тази тема и съответно ще изразяват по-голямо неудовлетворение от взаимоотношенията си.

5. Изследване върху 50 двойки на  Journal of Personality and Social Psychology излиза със заключението, че не бива да се притесняваме , когато обгръщаме любимия/любимата с повече любов, защото това водило и до повече привързаност от другата страна. Поговорката „Каквото посееш, това ще пожънеш“ излиза повече от правдива, поне според това изследване.

6. Много е важно да бъде поддържано правилното съотношение между негативните и положителните емоции в партньорството – на всяка негативна емоция трябва да се падат поне пет положителни. Към негативните отношения спадат и неща като липса на сърдечност, а към позитивните – простички неща, като това да изслушате внимателно как е минал денят на партньора ви.

7. В рамките на друго изследване –  Seven Principles for Making Marriage Work – 70% от двойките се съгласяват с това, че приятелството между двама души е основен фактор в удовлетворяващия брак.

8. Двойките, които откриват света заедно, е много по-вероятно да запазят дългосрочни отношения. В това включваме съвместни пътувания, спорт, изучаване на езици, благотворителна дейност, интерес към общи теми, литература и други.

9. Животът винаги е по-лек с повече забавни моменти. Ако във взаимоотношенията ви има смях и обичате заедно да се връщате към забавните моменти, ще ви бъде много по-лесно да преодолявате трудностите заедно и да останете положително настроени към общото ви бъдеще.