Парфюм или тоалетна вода – каква е разликата?

17
Добави коментар
smellbg
smellbg

На всеки се е случвало да открие любимия си парфюм на невероятна цена, и след голямото вълнение от новата покупка да забележи, че след не повече от 2-3 часа от разкъсването на опаковката и впръскването му, ароматът е вече избледнял.

И въпреки че първата ви мисъл е, че сте си купили евтин дубликат, това не винаги се оказва вярно. Напълно възможно е новият ви парфюм да спада към групата на тоалетните води (eau de toilette), а този, който сте носили до сега, да е бил „eau de parfum“.

Каква е разликата? Разликата е в съотношението на концентрацията на етеричните масла и алкохола. Колкото по-висока е концентрацията на етерични масла, толкова по-скъп и издръжлив е аромата. Истинският парфюм не се продава в спрей флакони, а в малки шишенца, от които парфюмът се нанася върху кожата.

Процентното съотношение, което можете да откриете върху флакона на парфюма, показва колко алкохол се съдържа в него. Често производителите използват по-голeми концентрации алкохол, за да засилят трайността на аромата и регулират силата му. Поради тази причина парфюмите с по-силно ароматни съставки имат по-голяма концентрация алкохол.

И за да придобиете по-пълна представа за разликата между „eau de toilette“, „eau de parfum“ и останалите модификации, сме подготвили кратък списък:

Perfume (Parfum или Extrait) При парфюмите, концентрацията на етерични масла е между 15% и 30%, което ги превръща в лидер по отношение на силата на аромата. Когато използвате такъв парфюм трябва да нанасяте по-малки количества, без да се тревожите, че това ще се отрази върху неговата продължителност. Нормално, ароматите от тази група запазват своето присъствие около 6 часа в зависимост от типа на кожата ви (при суха кожа ароматът трае по кратко).  

Parfum De Toilette Това е междинна група, силата на аромата е между тази на чистите парфюми и EDP, но е сравнително рядко използвана.

Eau De Parfum (EDP) В превод на български означава вода от парфюм, концентрацията му е от 8% до 15% . Ароматът е по-лек от този на чистия парфюм, но и цената е сравнително по-ниска. Въпреки това продължителността е добра – от 3 до 5 часа. Eau de Parfum е идеалният избор за жени, при които използването на парфюм се е превърнало в ежедневие.

Eau De Toilette (EDT) Тоалетна вода – Това е още по-лек и деликатен аромат, с концентрация от 4 до 8%. Парфюмите от тази група са подходящи за ежедневна употреба. Цената им обикновено е по-ниска от тази на EDP, а продължителността им е от 2 до 4 часа.

Eau De Cologne (EDC) Парфюмите от тази група често се наричат просто одеколони и концентрацията им е 3-5%. Продължителността на аромата трае до 2 часа.

For Men Eau De Toilette (EDT) Това е групата с най-висока концентрация на етерични масла за мъже и продължителността им е най-голяма – до 5 часа.

Aftershave Афтършейвът е с по-слаб аромат и е най-честия избор сред мъжете. Трайността му е от 2 до 3 часа. За хора с чувствителна кожа е препоръчително да използват афтършейв балсам.

Eau Fraiche, Mist или Splash Това са ароматите с най-ниска концентрация – само 2-3%. Съставени са основно от вода и често нямат алкохол. Продължителността им е относително кратка – около 2 часа.