Цветана Пиронкова – тенисистка – EVENTS.bg

2
Добави коментар
eventsbg
eventsbg

Цветана Пиронкова – тенисистка

Родена на 13 септември 1987 г. в Пловдив, в спортно семейство.

Цветана Кирилова Пиронкова е българска тенисистка. Първата българска тенисистка, достигнала до полуфинал на Уимбълдън.

Тренира тенис от 4 годишна. Личен треньор е баща й Кирил Енчев. Успехите й започват от родния Пловдив. През 2000 г. тя става изгряващата звезда на България. В момента е неизменна част от българския отбор за Фед Къп. През 2006 спечели олимпийска стипендия и бе обявена за тенисистка номер 1 на годината.
Хронология на успехите й:
*2002 – дебютира в турнирите на ITF за жени, стига финал в Букурещ и печели турнира във Волос;
*2003 – печели 3 титли (от Орестиада и от два от турнирите в Истанбул);
*2004 – става неразделна част от отбора ни за Фед Къп и записва първите си победи за България;
*2005 – печели 1 титла в Рим и влиза в топ 100 на света;
*2006 – постига най-голям успех (победа над Винъс Уилямс на Откритото първенство по тенис на Австралия, побеждава в първи кръг номер 16 в света Ана Лена Грьонефелд на Уимбълдън (Wimbledon);
*2008 – в Антверп постига 4 победи в квалификациите, като изиграва най-добрия си турнир за годината до момента. През май с. г. постига най-големия успех в кариерата си на откритото първенство на Италия в Рим (І категория) – побеждава Ана Иванович и Виктория Азаренка.
При дебюта си на Олимпийски игри на 10 август в Пекин разбива с 6:3, 6:4 Марта Домаховска (Полша).
* 2009 В началото на годината стига до четвъртфинал на международния турнир Мурила Хобарт, където загубва от Виржини Разано с 6-4, 6-1. По пътя тя успява да елиминира номер 15 в тогавашната световна ранглиста Пати Шнидер. Това е петата победа на Пиронкова над други тенисистки от Топ 20. В първия кръг на Откритото първенство на Австралия побеждава Каролина Шпрем с 6-0, 6-4 преди да бъде спряна от Марион Бартоли с 7-5, 6-2. На откритото първенство на Франция и на Уимбълдън Пиронкова е елиминирана в първи кръг и двата пъти от Джил Крейбас.
* 2010 Пиронкова губи от Жюстин Енен в първи кръг от Откритото първенство на Франция. На Уимбълдън тя успява да отстрани Анна Лапушченкова в първи кръг с 6-0, 7-6. Във втори кръг побеждава Вера Душевина с 6-3, 6-4. Съперничката на Пиронкова в трети кръг Регина Куликова се отказва след първия сет заради контузия. В четвърти кръг Пиронкова среща отново Марион Бартоли, но този път французойката е отстранена с 6-4, 6-4. На четвъртфинала Пиронкова се изправя срещу петкратната шампионка на турнира и втора в световната ранглиста Винъс Уилямс и успява да извоюва победа с 6-2, 6-3. С този успех става първата българска тенисистка, достигнала до полуфинал на Уимбълдън. Губи полуфинала в оспорван трисетов мач срещу Вера Звонарьова с резултат 6-3, 3-6, 2-6.
Има редица победи над съзтезателки от топ 20 на света – Меган Шонеси, Анна Смашнова, Винъс Уилямс, Ана-Лена Грьонефелд, Шахар Пеер, Натали Деши, Ана Иванович, Виктория Азаренка.