BGPacient.com: Грип – как да го разпознаем?

6
Добави коментар
mario1976
mario1976

Грипът е едно от най-типичните за есенния сезон инфекциозни заболявания. За разлика от простудата, която се развива от повече от 100 различни вируса, грипът се причинява само от вируси тип А, В и С.

Вирусите от типа А и В се разпространяват изключително бързо и лесно и предизвикват големи епидемии. Вирусите от тип С са по-стабилни и обикновено стават причина за по-леки респираторни заболявания. Чрез имунизиране човек може да се предпази от грип А и В, но ваксина срещу грипни вируси тип С все още не съществува.

Грипните вируси от тип А могат да заразят не само човека, но и животните – патици, кокошки, прасета, коне и дори китове и тюлени. Грипните вируси от тип В се разпространяват единствено сред хората.

Как се разпространява грипният вирус?

Грипът е изключително заразно заболяване, предизвикано от вируси. Вирусите се разпространяват предимно по въздушно-капков път (при кашляне, кихане), чрез пряк контакт (целувка), както и чрез предмети, които са докосвани от болен човек.

През носа и гърлото вирусите навлизат до белия дроб, където бързо започват да се разпространяват в клетките на лигавицата.

Защо се разболяваме от грип най-вече през студеното полугодие?

По-честите случаи на грип и грипните епидемии се наблюдават предимно през студените зимни месеци, когато температурата на околната среда и влажността на въздуха са подходящи за разпространението на вируса.

Освен това през зимата хората прекарват повече време на закрито, където шансът да се срещнат и заразят от други вирусоносители е по-голям.

Какво е грипна епидемия и пандемия?

За грипна епидемия може да се говори, ако заболяването засегне голям брой от населението на голяма територия. Когато заболяването обхване целия свят, се говори за пандемия.

Тъй като грипните вируси мутират изключително бързо и тъй като човешката популация изгражда нетраен имунитет към различните подтипове грипни вируси, пандемиите отнемат милиони жертви по целия цвят.

Какви са симптомите на грипа?

Симптомите на грипа се появяват внезапно и най-често включват:

* втрисане,

* повишена температура,

* главоболие,

* болки и зачервяване на гърлото,

* болки в мускулите,

* запушване на носа.

Въпреки, че тези симптоми често са сходни с тези на настинката, при простудни заболявания температурата рядко се повишава над 38,9 0С. Характерно за грипа е, че високата температура, над 39 0С, се задържа за 2-3 дни.

Повторното покачване на телесната температура обикновено е сигнал за вторична инфекция.

Грипът е остра респираторна инфекция, която трябва да се лекува възможно най-бързо след заразяването с вируса. Бързото лечение е особено важно при пациенти с хронични заболявания. Колкото по-бързо започне лечението на вирусната инфекция, толкова по-бързо ще се прекрати заболяването и рискът от усложнения е по-малък.

Съвременните антивирусни препарати са най-ефективни срещу грипния вирус през първите 48 часа на поява на първите симптоми.

Специалистите обясняват, че при своевременно прилагане на тези антивирусни препарати продължителността на заболяването може да се съкрати до един ден. Обикновено антивирусните лекарства се приемат в продължение на 5-7 дни.

Как да различим симптомите на грип от симптомите на настинката?

За разлика от простудните заболявания симптомите на грипа възникват внезапно.

Характерна за грипните заболявания е по-високата температура. При грипа кашлицата е суха и може да се засили. Докато при настинката болките в гърлото и кихането са обичайни, то при грип се срещат рядко. При грипни заболявания се наблюдава изтощение, мускулни болки и отпадналост.