Суетата….. » Кой кой е?

11
Добави коментар
svetla58
svetla58

ДИЗАЙНЕРЪТ АЛБЕНА АЛЕКСАНДРОВА: СУЕТАТА Е НАЙ-СКЪПО ПРОДАВАНИЯТ ПРОДУКТ

Поговорката „Ако ще е гарга, да е рошава” бележи името не само на нейния бутик, но и на работата й.  Албена Александрова е изключителен максималист, който изпипва детайлите, защото „малките камъчета обръщат колата и  ако не сложиш подправка, пикантно в дрехата, тя става една обикновена рокля”.

Заниманията на Албена имат семейни корени. Вече покойната й баба – Йорданка Станева е известна моделиерка. Майка й работи в модна къща „Лада”, където Албена е прекарала дълги часове в шиене на рокли за куклите си от отпадъчните материали.

„По дрехите на Рошавата гарга ще ви посрещнем, а как ще ви изпратим, зависи само от Вас” е друга перифраза на поговорка, която българският дизайнер използва. Името на модната й къща е провокативно и говори за това дали един човек има чувство за хумор или не. По това кой как реагира на името „Рошавата гарга” е достатъчно за собственичката й да прецени дали този човек е разбрал, че името е еквивалент на перфекционизъм, а ако не, „значи е поредният конфекционен човек, който иска нещо стандартно,

за да не се хвърля на очи”. За „Гаргата” обаче мечтата е да шие дрехи, които веднъж видени не се забравят. Симпатизира на българската марка Totally erected, а от световните ексцентрици се възхищава на Галиано и Елза Скиапарели, която създаде шапката-обувка, вдъхновена от сюрреализма на Салвадор Дали.

Притегателна й сила е бутиковата мода  – онова, което се прави специално за клиента. „Това е като художника и картината, ти извайваш някого. Детайлите са оставени за дизайнера, а това са някакви цепки или цветя, поставени на нестандартни места или дрънкулки, които правят шика на една дреха”, казва Албена. В прет-а-портето няма какво ново да се измисли, докато бутиковата мода признава, че насреща има персоналност, осанка, излъчване, откъдето дадена клиентка може да бъде определена като „тип костюмски” или „тип рокленски”.

Тъй като висшата мода е в залеза си от доста години, Албена Александрова се е ориентирала към „деми котюр” или луксозната конфекция. „Динамиката на живот е различна и „от котюр” постепенно загубва клиентите си. Хората вече обичат да се обличат бързо и спортно, да не ходят по проби и предпочитат конфекцията. Но пък от друга страна, ако отидат на парти и видят,че някой е облечен с тяхната дреха, полудяват. Затова дизайнерите решиха да направят „деми котюр” или онова звено между висшата мода и прет-а-порте. Ушиват се определено количество бройки, но не и хиляди, изработени от скъпи платове и по правилата на висшата мода, но не всичко е ръчен труд с часове като при висшата мода. „Деми котюр” е в модния сезон от 5-6 години”, обяснява дизайнерът на „Рошавата гарга”.

Албена Александрова става представител на Ив Сен Лоран за България през 1998 г., като всичко започва с един курс по мода и дизайн в централата на модната компания в Париж. Близо 2 години от Ив Сен Лоран я проучват дали има финансови средства, за да обезпечи облеклата, които ще внася, преди да й дадат представителство. Други две години по-късно Ив Сен Лоран е купена от Гучи, които си прибират българското представителство. Като истински предприемач Албена се обръща към марки като Соня Рикел, Нина Ричи и Кашарел и изгражда милтибрандов бутик. Бизнес дамата решава да внася среден клас марки – според нея луксозните бутици в столицата въртят около стотина клиента и в търсенето на нови и нови купувачи се е наложила смяна на концепцията. От 4-5 години Албена работи с италиански и френски брандове, както и с американската Ед Харди, на която Мадона бе рекламно лице.

Освен в модата Албена Александрова има и очарователно телевизионно портфолио. Била е водещ на предаването „Долче вита”, стилист в бившото предаване „Огледала”, а от 2008 г. е водеща на „Фешън Вирус” по ТВ7. В предаването поставя въпроси за модата като невербална комуникация и темата защо мюсюлманите забулват красотата, за да озаптяват мъжкия нагон. „Модата е голяма манипулаторка и една голяма магьосница. Суетата е най-скъпо продавания продукт – независимо дали се изразява с коли, интериорен дизайн, макиаж, скъп парфюм или дрехи”. Това е и причината една трета от световното население да е заето в модния бранш – дали в изработката на платове, дали в модни предавания, дали са гримьори, фризьори, производители на аксесоари или шивачи, което потвърждават данни на Френския моден институт. Тази информация вдъхновява ТВ водещата да озаглави една от рубриките си „Една трета”.

Друга нейна измишльотина е създаването на „галерия за масажи”. Преди 15 години Албена Александрова получава сертификат от Шварцвалд по мениджмънт на beauty farm, чийто наследник са спа центровете. Галерия за масаж е наречена „Рудра Акша” (Рудра е второто име на бога Шива, а Акша означава „окото на Вселената”). В спа-галерията се предлагат над 70 вида масажи и терапии и работят 12 специалисти, обучени в Тайланд. „Салон ми звучеше будоарно и като фризьорски салон. А масажът е дар от боговете и висше изкуство, а масажистите са техни пратеници, както е казал гръцки философ. Масажистът първо се води от персоналното си усещане за овладяване на тялото и след това прилага ръцете си. Не говоря за масажа, който върви навсякъде на конвейер”, уточнява дизайнерът.

Още една страст е присъща на собственичката на „Рошавата гарга”-  да комбинира фитнес облекло с по-елегантни дрехи. „През очите на един дизайнер облеклото за фитнес или тенис става много лесно смилаемо и приложимо в ежедневието”, убеждава Албена. „Обичам да комбинирам спортни екипи с високи токчета, фишута, шалове, цветя върху спортни якета, бейзболни шапки, блузи с много кристали и най-различни шарки, дънки. Обичам фюжъна, еклектиката, обичам да експериментирам.” Последната й „лудост” е йоркширския териер Бургунди. Но най-големият фетиш за Албена си остават обувките, от които има над 300 чифта, както и купоните, заради които не й се събира сън повече от 2-3 часа на нощ.

„Секси вещицата” има два брака зад гърба си, като и двата пъти не е надявала класическа булчинска рокля. Първият път се омъжва в сиво-розово шалвари и фрак, шита тогава в модна къща „София”, а вторият път е решена в златна къса рокля на Ив Сен Лоран. „Малко след като се бях омъжила втория път, на улицата ме срещна една циганка и ме взриви с изказването си: „Булка, ти си се женила няколко пъти, но докато не се ожениш в бяла рокля, няма да спреш да се жениш.”

Автор: Светлана Димитрова