Петър Рашев

16
Добави коментар

Снимки: GettyImages

Ключове. Всеки един от нас разполага поне с една връзка от тези метални парчета. Те ни дават достъп до много места – само с едно завъртане. Историята, която ще ви разкажа е за един метален ключ.
Никой не помни, кога се е появил на бял свят – но всички от връзката знаели, че той е “специалният ключ”. Огромният размер вдъхвал респект. Блестящото покритие предизвиквало възхищение. Специфичната му употреба била забулена в тайнственост.
Собственикът на връзката ключове бил един фермер на почтенна възраст. При отварянето на повечето врати, старецът не си давал много зор. Бил прехвърлил определена възраст и видял много от живота – почти нищо не можело да го изненада.
Но в определени случаи фермерът бил особено експедитивен!
Поне веднъж дневно, ей така, изневиделица идвал часът на “специалния ключ”. Изведнъж грохналото тяло на мъжа се понасяло към една дървена постройка в североизточния ъгъл на двора. В такива моменти на напрежение и забързаност бил използван масивният старинен ключ. Някои от събратята ключове на връзката , дори твърдяли, че “специалният ключ” бил изработен по-голям, с цел фермера да не се забавя в търсенето му.
И така минавали лета, зими и сезони. Големият ключ се възгордял. Не общувал с останалите “простосмъртни” на връзката. Е, какво от това, че бил изгубил бласъка си. Независимо от протриването по  ръбовете и износването от употреба. Той се смятал за най-ценният ключ не само в къщата или селото, но и в цялата околия.
Денят бил като всички други дни. Слънцето изгряло в компанията на кукуригането на петела. Постепенно в къщата се разнесъл мирисът на пържени филийки и семейството огласявало стоите с весел шум.
Ключовете започнали да предусещат, някакво тържествено събитие- нещо във въздуха подсказвало, че денят бил свързан с промяна.
След закуска всички се запътили към дъревната постройка в ъгъла на двора. “Специалният” се изпъчил гордо, в очакване да бъде отново център на внимание.
Каква била изненадата на металните събратя, когато фермерът взел брадва. С енергичната помощ на синовете си, старецът с няколко отмерени удара разбил барачката и доволно изтупал ръцете си. С отревисто движение извадил връзката ключове и измъкнал най-голямия ключ. Но, вместо да го използва, с едно движение на ръката си мъжът захвърлил през рамо масивното тяло на “специалния ключ”. Всеки един от ключовете на връзката, от най-използвания, до най-малкия възкликнали от изненада, страх и неведение. Хората, нали не чуват говора на предметите, се върнали с радостни възгласи в къщата.

Изоставен, ненужен и самотен лежал в градинската пръст големият ключ. Оглеждайки обстановката около себе си, постепенно започнал да осъзнава какво е било неговото предназначение. Членовете на селското семейство празнували построяването на нова тоалетна в къщата. Разрушени били илюзиите на масивния ключ. Разбита била и бараката, ползвана за тоалетна на двора!

“ Гордостта предхожда гибелта и високоомерният дух предхожда падането.“  Библията, Притчи 16: 18