Удобни обувки за здрави крака

1
Добави коментар
Erol1001
Erol1001

Да сте цял ден с обувки, които ви убиват, си е истински кошмар. За някои попадането на неудобни обувки си е просто липса на късмет, други обаче доброволно се подлагат на това изтезание, жертвайки здравето си в името на модата. Как обаче да съчетаете и двете?

Удобни обувки за здрави крака

Нездравословния ефект на неудобните обувки

Надали има човек, който да може да се похвали, че никога не са го убивали обувките. А най-честите последици от това включват поява на пришки, мазоли, синини в резултат от прекаления натиск и триене между стъпалото и обувката. А едни от негативните ефекти от носенето на остри и високи обувки е падането на свода, образуването на бунион и разширени вени.

Свързани статии:Бунион – резултатът от носенето на тесни обувки Ах, тези мазоли!  Дюстабан (плоско стъпало) Разширени вени Лятото и разширените вени Лазерно лечение на разширени вени 

Съвети за удобни обувки

Носете обувки, които са ви по мярка (нито твърде тесни, нито широки), независимо колко ги харесвате.Не обувайте обувки на гол крак. Носенето на дамски чорапи ще намали вероятността от образуването на пришки.
Насочете се към тъпите муцунки, а не острите върхове при избора на обувки. Така пръстите ви няма да бъдат пристиснати и ще предотвратите появата на бунион за в бъдеще. Колкото по-близка е формата на обувката до формата на стъпалото ви, толкова по-добре.
Ако не може да се разделите с обувките на ток, поне избирайте такива с ниски и широки токове.
Препоръчително е вътрешната част на обувката да е от естествена кожа, която е по-мека и бързо се „очупва“ при носене. А най-добре е, ако изцяло обувката е от естествена кожа, за да може кракът ви да не се спарва.
Естествените, меки и еластсични материи и доброто проветрение на обувката са изключително важни, за да предотвратите появата на гъбички по краката и неприятна миризма.
Когато купувате обувки, бъдете внимателни за това дали сводът на обувката изцяло пасва на свода на крака ви. В противен случай има риск от падане на свода.Не носете едни и същи обувки всеки ден. Така шансът да получите пришки е по-голям.
Използвайте специални силиконови стелки, лентички и пръстени, за да предотвратите поява на пришки по самото ходило, пръстите и петата. Полезно:Козметика срещу изпотяване на краката Гъбички по кракатаКак да преборите гъбичките по краката 

Как да разширите тесни обувки?

Ако за пореден път сте си купили малко по-тесни обувки с идеята, че ще се отпуснат, а това не се е случило, ето как да разширите тесните обувки:

Напълнете две найлонови торбички с вода и ги пъхнете в обувките, като издърпате хубаво торбичките между каишките и проблемите места, където обувките ви обиват. След това оставете обувките във фризера докато водата стане на лед. Този метод е особено подходящ за обувки с каишки или такива с малък отвор отпред на пръстите.
Обуйте тесните обувки с мокри памучни чорапи и се разхождайте така половин – един час.
Натъпчете много плътно затворените обувки с мокри вестници и изчакайте едно денонощие преди да ги махнете.
Разтворете вода и чист спирт 1:1 и напръскайте обувките вътре и отвън, преди носене. Повторете колкото пъти е необходимо. Този метод е подходящ за обувки от естествена кожа.
Има специални спрейове и пяни, които на същия принцип се нанасят преди обуване на обувките.
Обущарите имат специални калъпи, които слагат в обувките и които разширяват съвсем по малко, като периодично пръскат обувките със спиртен разтвор.

24.04.2013/Ели Йорданова