Електронни фактури от E-Docs.bg

1
Добави коментар
cybervn
cybervn

Преди няколко дена системата за електронни фактури E-PayDocs.com беше прехвърлена на нов домейн E-Docs.bg, като основната причина за това беше регистрираната марка E-Pay. Е-Docs е вече регистрираната марка и системата ще продължи да се развива под това име.

Какво представлява системата накратко – най-важната и характеристика е, че тя е абсолютно БЕЗПЛАТНА. Няма ограничение за броя документи издадени през системата. Има възможност за права на отделните потребители, освен стандартните фактура / проформа фактура, чрез системата могат да се издават доста видове платежни нареждания. Възможен е експорт / импорт на документи, чрез xml, което най-просто значи, че може спокойно да се синхронизира със всякакви външни системи, било то ERP-та или други системи за е-фактуриране и още много други.

Това, че е безплатна винаги създава колебания в потребителите, което и е нормално. Но когато използвате google или пък abv въобще не се замисляте, че и те са безплатни. Принципа е абсолютна същия, намерени са странични начини за генериране на приходи, които не ангажират директно потребителя. Пример за такъв начин са т.нар. индивидуални решения – ако искате индивидуален шаблон на документ, ако искате да издаване специфични документи характерни само за вашата фирма, ако искате да бъде интегрирана към ваша система за управление на бизнеса е нужно да си платите, колко зависи изцяло от това какво ви е необходимо.

Нямам намерение да обяснявам какви са предимствата на електронните фактури и на електронните документи като цяло. Има достатъчно изписано по въпроса, ще кажа само, че по сметки на ЕК при масово използване на електронни фактури ще се спестяват по 40 млрд. евро на година, а с цифри не се спори.

Къде е България, като страна в електронното фактурирането ? Не знам как точно да отговоря на това, но първото което ми идва е МНОГО НАЗАД. В т.нар. цивилизовани страни си имат стандарти, практики, норми и т.н. При нас има няколко закона, които дефинират как трябва и как не да изглеждат електронните фактури и заложени цели в стратегията за електронно управление 2010 – 2015 ( .PDF ), където е записано, че до 2015 година 100% от администрацията трябва да може да получава / изпраща електронни фактури, а другата цел е за насърчаването на е-разплащанията, където е записано, че електронните фактури трябва да стигнат до 60% за масови услуги спрямо традиционните. Целите са страхотно нещо, но още по-хубаво е когато виждаме конкретни стъпки за изпълнението им, в противен случай от цели стават добри пожелания.

Само да вметна, че под домейна E-PayDocs.com винаги е имало система за електронно фактуриране, а сайта е от 2005 година, което я прави или първата система за електронни фактури в България или една от първите.