Езерото Луиз: Перлата на Скалистите планини – тема за Канада – Idi.bg

66
Добави коментар
tao
tao

Сгушено в гънките на величествените Скалисти планини, ледниковото езеро Луиз се намира в границите на канадската провинция Албърта. Неговите ослепителни синьо-зелени води отразяват стръмните хълмове и заснежени върхове на планините, и удвояват тяхната красота и величественост. Езерото е със средна дълбочина 70 метра и е може би най-сниманото място в Канадските Скалисти планини. Макар да се простира на площ едва 0.8 квадратни километра, то се отличава на фона на планинските зъбери и величествения ледник Виктория.

Снимка: Google Maps Наричат езерото Луиз „Диамант на дивата природа” и „Туристическа столица на Канада”, тъй като районът предлага множество възможности за почивка, разходки пеша сред природата и с лодка по езерото, водни ски, кану-кяк, риболов и разбира се – каране на ски. Най-голямото предимство на езерото, обаче, е неговата великолепна природа – спиращи дъха планини, тучни ливади, величествени ледници, невероятни водопади и наситено синьо води, в които се мие небето. Върховете на северните Скалисти планини се извисяват на почти 2800 метра височина и са покрити със сняг и лед през цялата година.

В съседство на Луиз, на 14 километра в посока юг, се намира не по-малко впечатляващото езеро Морейн. То се захранва от топящите се ледове на ледниците и е разположено в Долината на десетте върха. Двете езера се намират в границите на огромна територия, превърната в национален парк – т.нар. Banff National Park. Паркът е разположен в близост до границата между Албърта и Британска Колумбия. В района преминава и река Бау (Bow River), чрез която се оттича езерото Луиз. Тук има места, където любознателните туристи могат да научат много неща за местната култура, история и традиции, свързани с коренното население – канадските индианци.

На брега на езерото, сред вечнозелените гори и горди планински върхове, се намира луксозен хотел, Chateau Lake Louise, в който отсядат аристократи със синя кръв, холивудски знаменитости и известни политици. Тук те имат възможност да се насладят на спокойствието и великолепната природа, които предлага районът около езерото. Хотелът е построен в началото на 20 век от Канадската железопътна компания и привлича и до днес хора от всички краища на света, с различен произход и с различна цел. Някои идват тук, за да си отдъхнат от славата, а други – за да вкусят от лукса на аристократите.

Езерото Луиз се смята от мнозина за едно от природните чудеса на света. В определени моменти неговите синьо-зелени води променят цвета си в наситено синьо с млечен оттенък и изглеждат така, сякаш някой е разтворил огромно количество боя в езерото. Този цвят се дължи на речните камъни, разположени по дъното на водния басейн, както и на специфичното пречупване на светлината. Езерото е именувано в памет на принцеса Луиз Каролин Албърта, дъщеря на кралица Виктория и съпруга на маркиза на Лорн, който е губернатор на Канада в края на 19 век.

Освен на почивка, много хора предпочитат да дойдат на брега на езерото, за да се… оженят. Великолепната природа, спокойствието и красивият природен фон гарантират на младоженците незабравимо изживяване в сватбения ден. Тъй като луксозният хотел на брега на езерото е създаден със средновековна архитектура, те могат да се почувстват поне за ден като принц и принцеса, които се женят в своя огромен замък.

рейтинг:

 
1
2
3
4
5

прочетен: 3273 пъти
(0) коментара

Съобщи за нередност